ОСІННІЙ ДОГЛЯД ЗА ПОСІВАМИ ОЗИМИХ РІПАКІВ

  • 311

 

Озимий ріпак, як провідна олійна культура. як у нас на Україні .так і в світі займає вагому частку в структурі посівних площ. Насіння озимого ріпаку має широке технічне та продовольче застосування що підтверджується стабільним попитом. Крім продовольчих цінностей, ріпак одна із с/г культур,які підтримують фінансовий стан агропідприємств. За обсягами як у світі так і в Україні виробництво озимого ріпаку поступається лише сої. Цьогоріч у нас на Покутті сільськогосподарські підприємства засіяли озимими ріпаками біля 2000 га.

Якщо спізнилися з сівбою збільшилася тривалість періоду сходів і рослини ріпаку відставатимуть у рості і розвитку, тоді слід провести підживлення з розрахунку 100 кг аміачної селітри на гектар або позакореневе підживлення розчином карбаміду 5–6% концентрації (14 кг в 250 л води). Особливої уваги заслуговує також застосування регулятора росту Вимпел, 77% (0,5 л/га), який сприяє розвитку вегетативної маси рослин та кореневої системи, підвищує зимостійкість і продуктивність рослин на 13–15 відсотків. Ці обробки бажано поєднувати з позакореневим підживленням рослин мікроелементами, особливо бором (150–300 г/га д.р.). За дефіциту цього елемента в ґрунті спостерігається інтенсивне відмирання листків, точки росту рослини, знижується стійкість рослин до низьких температур.

Погодньо-кліматичні умови .що утримуються – благоприємні для сходів,росту і розвитку Ріпаків, а надсприятливі для шкідливих організмів.Сходи ріпаків заселяють хрестоцвітні блішки.але вони загрози не складають ,так як посів проведений, виключно на всіх площах, насінням обробленим інсектицидами. У фазі рослин 4-5 справжніх листків .що припадає на кінець вересня –початок жовтня із-за умови теплих погожих днів прогнозується пошкодження ріпаковим трачем. На ріпакових плантаціях.де чисельність буде вище ЕПШ застосовувати дозволені «Переліком….» такі інсектициди; альфа гард-0,15л/га, борей- 0,1-0,12 л/га, вирій -0,2-0,3л/га.карате зеон -0,15л/га та інші.

Також важливо в системі догляду за посівами необхідно враховувати особливості росту й розвитку рослин в осінній період. Ефективним заходом на добре розвинених посівах озимого ріпаку восени, у фазі 4–6 розеткових листків, проти хвороб (бактеріоз коренів, альтернаріоз, фомоз, циліндроспоріоз, сірої та білої гнилей) та проти переростання рослин, а також підвищення їхньої зимостійкості є обприскування одним із фунгіцидів-інгібіторів росту ріпаку (Карамба 6% в.п.р., Карамба Турбо, Оріус 250, в.е., Фолікур 250 EW, к.е. за норми 0,5–0,75 л/га; Тілмор 240 ЕС, к.е. – 0,75–0,9 л/га; Сетар – 0,3–0,5 л/га).

Та найбільше дошкуляють посівам ріпаків восени за поживу і вологу рослини конкуренти-бур’яни,як злакові так і дводольні.як однорічні так і багаторічні. При надмірній засміченості посівів озимого ріпаку в період осінньої вегетації падалицею зернових, однорічними й багаторічними злаковими бур’янами варто провести обробку наступними гербіцидами: пантера, к.е. (1,0–2,0 л/га), фюзілад форте, к.е. (0,5–2,0 л/га); за наявності однорічних дводольних й багаторічних коренепаросткових бур’янів – галера 334 в.р. (0,35 л/га), однорічних двосім’ядольних бур’янів – сальса (20–25 г/га) + тренд 90 (0,2 л/га) та ін.

В останні роки поспіль наші господарники застосовують грунтові гербіциди, що забезпечує чистоту посівів у перші фази росту і розвитку рослин.

Слід пам'ятати, що запорукою високих врожаїв навіть за екстремальних умов вегетації, є дотримання технології вирощування, досконале знання біології культури та швидка адаптація елементів технології до потреб рослини з урахуванням умов зовнішнього середовища.

Застерігаємо і нагадуємо. що при роботі з пестицидами суворо дотримуватися санітарних правил та правил техніки безпеки .Допускати до робіт із застосуванням засобів захисту рослин працівників ,які мають дозвільні документи (посвідчення і допуски) і які за станом здоров» я придатні для виконання цих робіт.

Головний спеціаліст Василь КІЦУЛ

Фото без опису