Снятинське управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує про те, як розпізнати Кокцидіоз

  • 238

 

Кокцидіоз — це одне з найнебезпечніших захворювань, яке вражає куряче поголів’я. Дана хвороба є інфекційною і вражає практично одночасно всіх курей, які живуть в одному пташнику

Курчата бройлерів, які призначені для вирощування на м’ясо, схильні до дії еймерій (кокдиціозу) значно частіше, ніж інших порід. Особливий підвид паразитів дуже швидко передається від одного бройлера до іншого і через 2 дні може заразити все поголів’я.

Хворіють не тільки домашні птахи, а й дикі. Це куріпки, горобці ластівки. Найбільш сприйнятливими до хвороби вважаються курчата у віці до 2 місяців.

Особливо швидко відбувається розвиток кокцидіозу, якщо в курнику занадто волого. Хворі кури втрачають апетит, погано несуться і в підсумку гинуть.

Лікування кокцидіозу у курей можливо тільки лікарськими методами. Народні рецепти в даному випадку безсилі, так як вони не здатні знищити збудника захворювання. Намагаючись лікувати курей за допомогою народних засобів, птахівники втрачають дорогоцінний час — якщо медична допомога не буде надана вчасно, кокцидіозом може заразитися все стадо,

Існує кілька видів цих найпростіших паразитів. Їх життєвий цикл досить складний. Так, зараження відбувається при ковтанні ооцисти разом з водою або кормом. У шлунково-кишковому тракті оболонка під впливом ферментів і жовчі руйнується, через що спорозоїти починають активно розмножуватися в епітелії кишечника

Про це захворювання свідчать такі симптоми: постійне втягування голови; відсутність апетиту; скуйовджене пір’я; набряки; рідкий послід світло-коричневого або червонуватого відтінку; послід з домішкою крові. Ці ознаки зазвичай зберігаються протягом 4-5 днів, після чого хворий птах гине.

Кокцидіоз має гостру і хронічну форму. У першому випадку хвороба триває приблизно 2-3 тижні. Причому зазвичай ГОСТРА форма спостерігається у курчат. Основні ознаки – це скуйовджене пір’я, відсутність апетиту, наявність пір’я навколо клоаки в посліді домішки крові. Також молодняк страждає від анемії і спраги.

При хронічній формі вищезгадані симптоми слабо виражені. Хвороба часто спостерігається у дорослих особин і пташенят від 4-6 місяців. Випадків загибелі практично не буває, але кури втрачають вагу, а їх несучість знижується. Основні зміни при кокцидіозі – це виснаження і блідість слизової. Решта змін концентруються в кишечнику.

Слід пам’ятати, що кокцидіоз може вражати одну особину кілька разів за умови, що це різні види кокцидій.

Профілактика допомагає уникнути розповсюдження зараження і знищити кокцидії, які почали розвиватися в організмі птиці. Марганцевокислий калій, гашене вапно, розчин формаліну 3% , натрієвий і калієвий луг в даному випадку неефективні.

Підвищити імунітет птиці можна завдяки повноцінній годівлі. Найкраще вибирати якісні корми з вітамінами і різними поживними добавками.

Увага! Порушення координації рухів і параліч лап або крил говорить про швидку загибель птиці.

Щоб позбутися від паразитів в клітинах, їх обпалюють паяльною лампою. Це найефективніший спосіб знищення ооцист. Збудники виділяються з послідом у хворих птахів і особин, які оговталися від хвороби, тому екскременти слід збирати і знезаражувати біотермічним методом.

Для профілактики кокцидіозу використовуються кокцидіостатики та комплекс профілактичних заходів, який включає знищення паразитів у зовнішньому середовищі – обробку вигулів і курника деззасобами. Не можна випускати пернатих на вигул після дощу, так як саме в умовах підвищеної вологості найчастіше відбувається зараження.