ВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ ТА СПОРТУ ІНФОРМУЄ

  • 232

З Нового року змінюється харчування в закладах освіти.
    З 1 січня 2022 року відповідно до постанови №305 Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», запроваджується  нове меню для дошкільнят та школярів Снятинщини.           
   Харчування дітей має здійснюватись відповідно до затвердженого закладом освіти та погодженого з органами Держпродспоживслужби примірного чотиритижневого сезонного меню.   
    Нові норми – це підхід з організації збалансованого різноманітного меню, у якому враховані всі сучасні рекомендації щодо того, скільки на день має бути порцій головних корисних продуктів, як мають бути обмежені сіль, цукор і жир, які продукти загалом мають бути в харчуванні.
    Основні зміни в меню закладів освіти:

  • збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);
  • збільшення вживання фруктів;
  • зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
  • зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);
  • збільшується споживання птиці;
  • зменшується споживання насичених жирів (масла);
  • обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);
  • обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі;
  • особливості організації дієтичного (безглютенового, безлактозного) харчування.

    Ключовими завданнями для закладів освіти у процесі реформи шкільного харчування є:

  • модернізація харчоблоків;
  • інформаційно-роз’яснювальна робота з батьками щодо розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;
  • підвищення фахової спроможності кухарів.

   Але потрібно усвідомлювати та враховувати, що зміни не відбуваються за один день. Як і будь-яка реформа — ця також потребує часу.
   Необхідний час, щоб кухарі познайомились із оновленим меню, адже почати механічно готувати страви зі збірника Нового шкільного харчування  недостатньо. Потрібно мати розуміння їжі, тому що зацікавити дітей можуть тільки зацікавлені дорослі.
   Батькам, щоб вимагати змін в організації харчування в освітніх закладах, доведеться змінитися самим – переглянути свої кулінарні звички, родинні традиції, погодитися на нові продукти і способи готування.
   Нове меню в школах якраз і показує, що здорове харчування — це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно. Реформа шкільного харчування має на меті сформувати культуру харчування серед здобувачів освіти, а також прищепити дітям правильні харчові звички здорового харчування. Правильне харчування мотивує дітей не тільки відвідувати школу, але і навчатися краще. Це є важливою цінністю Нової української школи. Реформу шкільного харчування слід розглядати виключно як елемент боротьби за здоров’я нації.