ЦІЛЮЩА ЙОРДАНСЬКА ВОДИЦЯ

  • 207

    Водохреща є останнім святом з різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки – 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем. Із цим святом пов’язують хрещення Христа.
   Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.
   Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою. Віряни зберігають вдома саме йорданську воду за образами та бережуть на випадок хвороби.      Вражає той факт, що вода, освячена на свято Йордана, зберігається, не псуючись, впродовж року.
   Але до води в українців — особлива пошана ще з дохристиянських часів. П’ючи воду із джерела, на знак пошани чоловіки знімали головний убір. Біля криниці голосно не розмовляли, не сварилися, не говорили поганих слів. Часто біля джерел можна було побачити вербу — її коріння очищало воду. А ще, за переказами, в українців існувала гарна традиція: парубок, який збирався до війська, мав почистити 12 джерел, щоб ворожа куля не брала.
   Нині існує багато новітніх технологій очищення води, але найвищий ступінь має освячена йорданська вода. Саме 18-19 січня вода набуває незвичних властивостей. Змінюється її біополе, кислотно-лужний баланс, електропровідність.

Фото без опису