Щодо проходження медичних оглядів

  • 271

 

Все працююче населення повинно проходити щорічні обов’язкові профілактичні медичні огляди. Порядок їх проведення та видачі особистих медичних книжок визначено законодавчо. А саме:

            - Постанова КМУ від 23.05.2001 р № 559 ( зі змінами)  «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок»;

             - Наказ МОЗ України від 23.07.2002 р № 280 ( зі змінами) «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб»;

            - Наказ Департаменту охорони здоров’я Івано – Франківської облдержадміністрації від 18.07.2013р № 328 «Про впровадження наказу МОЗ України від 21.02.2013р № 150 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 23.07.2002 р № 280»;

            - Спільний наказ ДУ «Івано – Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» та Департаменту охорони здоров’я ОДА від 27.01.2020р № 7/30 «Про затвердження Переліку закладів охорони здоров’я, які мають право проводити обов’язкові попередні та періодичні профілактичні медичні огляди, а також профілактичні лабораторні обстеження декретованих контингентів»;

 - Спільний наказ  ДУ «Івано - Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України»  та Департаменту охорони здоров’я і Департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації від 15.01.2020р. № 3 /15/18 «Про організацію та проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів окремих професій».

  Враховуючи, що з початку встановлення карантину в Україні та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби  COVID – 19, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2, одним із обмежувальних заходів, які були визначені постановами Кабінету Міністрів України, було питання прийняття на роботу та виконання роботи працівниками без проходження медичних оглядів (Постанова КМУ від 09.12.2020р № 1236). Проте, Постановою КМУ № 954 від 13.09.2021. внесено зміни та виключено підпункт 4 пункту 24 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів  з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби  COVID – 19, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2».

 Таким чином, на сьогодні цей захід обмежувальних протиепідемічних заходів, як прийняття на роботу та виконання роботи працівниками без проходження медичних оглядів, не передбачений чинним законодавством.

 На виконання чинного законодавства необхідно активізувати процес організації проходження медичних оглядів працюючого населення.

               Керівникам устав підприємств організації різних форм власності спільно з закладами охорони здоров’я необхідно розробляти плани - графіки проведення обов’язкових медоглядів працівників.

Нагадую, що проходження медичних оглядів у лікарів – спеціалістів в поліклініці передбачає попередньо обстеження працівників вказаних в наказі МОЗ України від 23.07.2002 р № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», на носійство кишкових інфекцій, дослідження на гельмінтози, мазок з горла та носа на наявність патогенного стафілококу на базі мікробіологічної лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ».

Наголошую, що допуск до роботи надає тільки голова комісії по проведенню медичних оглядів після проходження працівникам обов’язкових лабораторних досліджень та огляду у лікарів-спеціалістів.