Імунізація від поліомієліту в Україні

  • 211

 

Вчора в Україні розпочалась кампанія з імунізації від поліомієліту дітей до 6 років, які мають прогалини у календарі щеплень, а саме - не щепились від поліо інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ). Такі діти мають ризик отримати невиліковний параліч! Перший етап кампанії триватиме 3 тижні.

Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

 

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин.

 

Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких ознак захворювання у більшості носіїв, створюючи загрозу невиліковного паралічу і смерті для величезної кількості невакцинованих дітей і навіть дорослих. Тож, якщо ви у вашої дитини «тягне руку» або вона не встає на ніжку, негайно зверніться до вашого лікаря/-ки.

 

Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти до п'яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

95% – саме стільки дітей повинні бути щепленими від поліомієліту для того, щоб поширення небезпечної хвороби зупинилося. Саме низький рівень щеплень серед дітей спричинив новий спалах захворюваності в Україні у 2021 році.

Звертаю увагу, що дитину можна вакцинувати під час Пандемії COVID-19. ВООЗ та Центри з контролю за захворюваннями США (CDC) не рекомендують скасовувати щеплення під час спалаху коронавірусу. Як довго триватиме ситуація з COVID-19 наразі невідомо, а призупинення вакцинації та низькі охоплення щепленнями загрожують спалахами інших інфекційних хвороб. Саме тому дітей необхідно захистити від інфекцій, проти яких проводять вакцинацію.

Отримати щеплення можна безоплатно у вашого сімейного лікаря чи педіатра.

Пам’ятайте!

Вакцинація не потребує підготовки чи змін у способі життя. Жоден наказ МОЗ чи міжнародний протокол не вимагає спеціальних аналізів чи додаткових обстежень.

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними недугами більш уразливі, тому потребують захисту передусім.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у державних поліклініках безкоштовно відповідно до календаря щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 місяці: 1 доза
  • у 4 місяці: 2 доза
  • у 6 місяців: 3 доза
  • у 18 місяців: 4 доза
  • у 6 років: 5 доза
  • у 14 років: 6 доза

Вакцини, які наразі використовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Саме від проактивної позиції батьків залежатиме життя і здоровя усіх дітей в Україні. Допоможіть досягнути необхідного рівня щеплення та захистити кожну дитину!