МИХАЙЛО БАЖАНСЬКИЙ І ПЛАСТ

  • 445

МИХАЙЛО БАЖАНСЬКИЙ І ПЛАСТ

(До 112-ї річниці від дня народження)

Михайло Бажанський (6.02.1910 — 18.01.1994) народився 6 лютого 1910 року в Снятині в заможній міській родині. Закінчив там початкову школу і почав гімназійне навчання. Після закриття гімназії польською владою перейшов до польської гімназії. 1921 р. вступив до Пласту, заохочений журналістом “Молодого Життя”.

Згодом був організатором Пласту у Снятині у 1922-1923 роках. Вступив до УВО, а згодом до ОУН в ранній молодості (1930 р.), був головним обвинуваченим у процесі гімназійних учнів з Покуття. Політичний в’язень в Коломиї і у Львові в 1927 і 1928 рр. Згодом мусів іти в підпілля.

У 1929 р. переїхав до Чехословаччини, де прожив до 1939 року. Закінчив гімназію екстерном і вступив до Українського Вільного Університету, студіював українську мову і літературу у проф. Олександра Колесси.

У Вищій Політичній школі у Празі студіював журналістику. У 1930 р. був співорганізатором Першого Конгресу Українських Пластунів, співредагував «Молоде Життя».

Був координатором незалежного Пласту (старшого віку). В той же час допомагав редагувати журнал «Розбудова Нації».

У 1938-1939 роках був дуже активним при створенні державних структур Карпатської України, мав ранґ лейтенанта Карпатської Січі, був редактором офіційного державного бюлетеня в Хусті.

Після закінчення II світової війни М. Бажанського випущено з концентраку Саксенгавзен, де він був ув’язнений, після чого перебував у таборі Ді-Пі в Ашаффенбурзі до 1949 р. Почав працю з оновленим Пластом, а в 1946 р. став комендантом Шостого Виряду Українського Еміґраційного Пласту для хлопців.

У 1949 році виїхав до Америки і оселився в Детройті. У Детройті був діяльним у Пласті і редагував різні публікації.

Він був великим книголюбом, мав велику приватну книгозбірню, в яку входили давні й рідкісні видання з XIX і початку XX століття, зокрема з 20 років, заборонені в СРСР. В його мешканні був своєрідний музей, архів і бібліотека. Ними користувалися письменники і журналісти. Більшість із тих книжок, які купував за свої ощадності, передав в 1974 р. як дар Українському Науковому Інститутові Гарварду. М. Бажанський був членом УНІ Гарварду і часто брав участь у його семінарах, давав лекції в Детройті й інших містах. У 1968 р. почав видавати журнал “Снятин” (14 чисел), видав чотири книжки з цією тематикою.