Протруювання насіння – основний захід для контролю хвороб

  • 192

 

Цьогорічна весна для сільгосптоваровиробників, як і для всіх землевласників буде визначальною у виробництві сількогосподарської сировини для забезпечення населення продуктами харчування.Тому підготовка насінневого матеріалу і проведення посівної компанії  вчасно та якісно є одним із найголовніших завдань для аграріїв.

 

Важливим етапом підготовки до посіву є протруювання насіння, по-скільки насіннєвий матеріал є одним із джерел інфекційного запасу хвороб.

 

Протруювання крім знищення зовнішньої та внутрішньої інфекції хвороб, захищає насіння та проростки від повторного зараження інфекцією, яка знаходиться у ґрунті, від можливого ураження, особливо при несприятливих погодних умовах, від пліснявіння та загнивання, ослаблює негативну дію механічного травмування насіння. 

 

Підбір протруйників необхідно проводити з урахуванням спектра їх фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб, а також видового складу збудників хвороб насіннєвого матеріалу, що визначається фітосанітарною експертизою. При підборі протруйників необхідно враховувати також комплекс збудників хвороб у ґрунті, На сьогодні протруювання практично є єдиним засобом боротьби з такими небезпечними хворобами, як сажкові захворювання зернових та іншими хворобами. Тільки ця процедура забезпечує захист рослин у найуразливіший момент - під час проростання і на початку періоду росту.

 

За результатами фітосанітарного аналізу насіння уражене збудниками небезпечних захворювань,тому рекомендуємо   застосовувати  найбільш  ефективні препарати  для  передпосівного  протруювання   насіннєвого  матеріалу ярих зернових культур , а саме  Максим стар 0,25т.к.с. -1,5 л/т,  Вінцит форте к.е.-1,0 л/т, Сертікор 050 т.к.с.-1,0 л/т , Віал ТТ в.с.к.-0,5 л/т  , Росток к.  с. -1,0 л/т , Ламардор ПРО-0,5 л/т,Раксил Ультра  -0,2л/т, Раназол Ультра  т. к. с. -0,2л/т/ та інші дозволені,  згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів,дозволених до використання в Україні».  Всі ці препарати знищують інфекцію твердої та летючої сажок, більшість – фузаріозної та гельмінтоспоріозної кореневих гнилей, а також захищають сходи від септоріозу, гельмінтоспоріозу, борошнистої роси та пліснявіння насіння.

 

Для підвищення енергії проростання та польової схожості  насіння, при протруюванні  до робочого розчину додавати  регулятори росту рослин (мікро і макроелементи), а саме Агростимулін , Вермистим  та інші.

                       

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватися регламентів застосування засобів захисту рослин та загальноприйнятих  санітарних правил техніки безпеки та гігієнічних норм, а також допускати до робіт з пестицидами осіб, які пройшли спеціальну підготовку з питань безпечного проведення  робіт з пестицидами і агрохімікати та мають відповідні посвідчення та допуски до роботи.