Снятинське управління Держпродспоживслужби інформує: РАННІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ: НЕБЕЗПЕКА НІТРАТІВ

  • 834

 

Перші молоді овочів вже з’являються на прилавках ринків Снятинської та  Заболотівської територіальних громад. Купуючи їх ми отримуємо перші весняні вітаміни. Однак не слід забувати і про нітрати, тому що у ранніх весняних овочах дійсно часто завищений рівень нітратів. Їх застосовують для того, щоб прискорити зростання й дозрівання, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.

Які продукти містять найбільше нітратів і місця їх концентрації.

  1. Білокачанна капуста – основний відсоток нітратів в качані і верхніх листках
  2. Картопля – в шкірці
  3. Кабачки – в шкірці
  4. Морква – в серцевині і на кінчиках
  5. Огірки – в шкірці
  6. Петрушка, кріп – в стеблах, тому вживайте тільки листя
  7. Буряк – біля листя і хвостика

Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування організму. Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок чутливими є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.

Снятинське управління Держпродспоживслужби рекомендує для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я та задля попередження виникнення отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, необхідно:

      1.    Споживати сезонні овочі;

  1. Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо що менша дитина, то важчим буде отруєння;
  2. Не купляйте овочі та фрукти з рук або на стихійних ринках, купляйте лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості;
  3. При придбанні овочів та фруктів поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
  4. Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;
  5. Не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
  6. Перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочуйте їх, адже вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв, так щоб зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi годину;
  7. Надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити провівши первину обробку рослинних продуктів, адже в одних частинах рослини накопичується більше нітратів, ніж в інших, наприклад, у стеблах кропу і петрушки значно більше нітратів, ніж у листі. З капусти крім качана варто видалити великі прожилки, огірки і редиску для більшої безпеки краще очистити від шкірки;
  8. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Крiм того, нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!;
  9. Не вживайте воду із невідомих джерел та колодязів. Для приготування їжі та пиття використовуйте чисту воду з централізованого водопроводу або бутильовану;
  10. Вживайте аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на Ваш організм.

      Визначення нітратів в овочах і фруктах.

 Потенціомеричні нітратоміри і тестові смужки у більшості випадків не забезпечують однозначного підтвердження наявності нітратів в овочах та фруктах.

 Точно визначити вміст нітратів в овочах та фруктах можна тільки в лабораторних умовах.

 Ці функції на території територіальних громад виконують лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках в м. Снятині та смт. Заболотів за допомогою приладу ЭВ-74 з послідуючим підтвердженням позитивних результатів у Снятинському відділенні  Коломийської міжрайонної лабораторії  Державної служби України  з питань  безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів на приладі КФК-3 за адресою вул.. Винниченка 11а

Майте на увазі, що забруднені нітратами овочі та вода — зовні такі ж самі, без запаху і видимих домішок, звичайні за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Піклуйтеся про власне  здоровя ,та  здоровя  близьких!