Снятинське управління Держпродспоживслужби інформує: РАННІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ: НЕБЕЗПЕКА НІТРАТІВ
Перші молоді овочів вже з’являються на прилавках ринків Снятинської та Заболотівської територіальних громад. Купуючи їх ми отримуємо перші весняні вітаміни. Однак не слід забувати і про нітрати, тому що у ранніх весняних овочах дійсно часто завищений рівень нітратів. Їх застосовують для того, щоб прискорити зростання й дозрівання, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.
Які продукти містять найбільше нітратів і місця їх концентрації.
- Білокачанна капуста – основний відсоток нітратів в качані і верхніх листках
- Картопля – в шкірці
- Кабачки – в шкірці
- Морква – в серцевині і на кінчиках
- Огірки – в шкірці
- Петрушка, кріп – в стеблах, тому вживайте тільки листя
- Буряк – біля листя і хвостика
Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування організму. Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок чутливими є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.
Снятинське управління Держпродспоживслужби рекомендує для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я та задля попередження виникнення отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, необхідно:
1. Споживати сезонні овочі;
- Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо що менша дитина, то важчим буде отруєння;
- Не купляйте овочі та фрукти з рук або на стихійних ринках, купляйте лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості;
- При придбанні овочів та фруктів поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
- Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;
- Не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
- Перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочуйте їх, адже вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв, так щоб зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi годину;
- Надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити провівши первину обробку рослинних продуктів, адже в одних частинах рослини накопичується більше нітратів, ніж в інших, наприклад, у стеблах кропу і петрушки значно більше нітратів, ніж у листі. З капусти крім качана варто видалити великі прожилки, огірки і редиску для більшої безпеки краще очистити від шкірки;
- Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Крiм того, нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!;
- Не вживайте воду із невідомих джерел та колодязів. Для приготування їжі та пиття використовуйте чисту воду з централізованого водопроводу або бутильовану;
- Вживайте аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на Ваш організм.
Визначення нітратів в овочах і фруктах.
Потенціомеричні нітратоміри і тестові смужки у більшості випадків не забезпечують однозначного підтвердження наявності нітратів в овочах та фруктах.
Точно визначити вміст нітратів в овочах та фруктах можна тільки в лабораторних умовах.
Ці функції на території територіальних громад виконують лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках в м. Снятині та смт. Заболотів за допомогою приладу ЭВ-74 з послідуючим підтвердженням позитивних результатів у Снятинському відділенні Коломийської міжрайонної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів на приладі КФК-3 за адресою вул.. Винниченка 11а
Майте на увазі, що забруднені нітратами овочі та вода — зовні такі ж самі, без запаху і видимих домішок, звичайні за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Піклуйтеся про власне здоровя ,та здоровя близьких!