Управління фітосанітарної безпеки інформує: до уваги аграріїв!

  • 1423

 

Рання весна цьогоріч  впевнено вступила  в свої права. На полях проводяться весняно-польові роботи. Щоб виростити вагомий урожай і забезпечити виробництво сільськогосподарської продукції у великих об’ємах важко обійтися без застосування засобів захисту рослин (ХЗЗР або пестицидів), а на великих площах практично неможливо. Так як в період вегетації с/г культури пошкоджують різні шкідливі організми (шкідники, хвороби  та бур’яни), яких у нашій зоні більше 200 видів.

Через воєнний стан призупинено проведення навчання осіб, діяльність яких пов’язана із транспортуванням, зберіганням і застосуванням  пестицидів. Відповідно до Постанови КМУ №297 від 16 березня 2022 року продовжено строк дії допусків (посвідчень) на право роботи пов’язаної із застосуванням пестицидів і агрохімікатів на період дії  воєнного стану в Україні та на 90 днів наступних за днем його припинення  або скасування.

Тому всім юридичним і фізичним особам, діяльність яких  може мати негативний вплив на людей, довкілля та стан бджолиних сімей нагадуємо і зобов’язуємо суворо дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що  передбачають охорону  навколишнього середовища та бджіл.

При  застосуванні  пестицидів строго  витримувати зони санітарного  розриву від  населених пунктів  житлових будівель – 300 м.

Всі  роботи з пестицидами проводити  в ранні ранкові (до  10 год)

та у вечірні години (після 18 год)  при мінімальних повітряних  потоках  не більше  3-4 м/с. Як виняток допускається проведення обробок у денні години при температурі повітря не вище +10 градусів, тобто у прохолодну похмурну погоду, коли бджоли  не вилітають з вуликів.

Про проведення робіт з пестицидами завчасно, але не пізніше, ніж за дві доби до початку, Ви обов’язково повинні повідомити органи місцевого самоврядування (старостів  старостинських округів). Особливо звертаю Вашу увагу, що при застосуванні пестицидів  на  посівах медоносних культур (сад, озимий ріпак, соняшник та гречка),згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» Ви зобов’язані  не пізніше, ніж за три доби до початку обробки  попередити всіх пасічників, пасіки яких знаходяться в радіусі 10 км від оброблених площ. При цьому обов’язково вказувати  точну дату  обробки, назву препарату, його токсичність, розмір поля і назву культури, де буде  проводитись  цей агрозахід. Обробляти  пестицидами медоносні культури  в період цвітіння заборонено. Захист медоносів  від шкідників і хвороб  проводити у фазу бутонізації  та в кінці цвітіння, при цьому застосовувати  інсектициди виключно безпечні для бджіл і корисної ентомофауни.  Асортимент пестицидів, засоби застосування  та кратність обробок повинні відповідати  «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами суворо дотримуватись санітарних правил та техніки безпеки. Допускати до робіт із застосуванням  засобів захисту рослин працівників, які мають дозвільні документи (посвідчення і допуски) і які за станом здоров’я придатні для виконання цих робіт.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, передбачену ст. 21 Закону України «Про захист рослин», ст. 38 Закону України «Про бджільництво» та кодексу України про адміністративні правопорушення.

Фото без опису