Дифтерія.

  • 208

 

На жаль наша  країна переживає зараз нелегкі часи військової агресії. Час війни завжди супроводжується погіршенням умов життя людей у тому числі і санітарно-гігієнічних, великими стресовими навантаженнями на людей. А це відповідно часто призводить до загострення хронічних захворювань та послаблення імунної системи організму. На цьому фоні активізуються інфекційні захворювання як вірусної так і бактеріальної етіології. Одним із таких небезпечних інфекційних захворювань є дифтерія.

Дифтерія - бактеріальна інфекція з найчастіше повітряно-крапельним шляхом передачі. Але факторами передачі також можуть бути посуд,  іграшки та інші речі. Збудником є грампозитивна паличка з потовщеннями на кінцях. Виділяють токсигенні і нетоксигенні штами. Захворювання спричиняють токсигенні штами, які продукають екзотоксин. Нетоксигенні штами захворювання не викликають, але при певних умовах можуть трансформуватися в токсигенні. Екзотоксин дифтерії є одним із найсильніших токсинів у природі і по своїй силі поступається тільки правцевому та ботулінстичному токсинам. Джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій, які виділяють токсигенні штамми збудника у навколишнє середовище при розмові, кашлі або чханні. Інкубаційний період від моменту зараження до  початку захворювання може коливатися від 2 до 10 днів.  Вхідними воротами при дифтерії найчастіше є зів, ніс, але зустрічається і дифтерія ран та статевих  органів. Клінічна картина у хворого буде залежати від того, які органи уразила дифтерійна корінебактерія та ступеня токсикозу. Найчастіше розвивається дифтерійне ураження горла, яке характеризується підвищенням загальної температури тіла, болями у горлі, набряком слизової оболонки горла, появою на мигдаликах сірого нальоту, можлива  поява осиплості голосу, набряк шиї та збільшення у розмірі шийних та підщелепних лімфовузлів.  Дифтерія характеризується також токсичним ураженням серцево- судинної й нервової систем, нирок. Ця інфекція може давати важкі ускладнення і нерідко призводить до смерті хворих. Тому при найменшій підозрі на дифтерію хворому треба негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як він потребує негайної госпіталізації та введення спеціальної противодифтерійної сироватки, яка нейтралізує токсин у крові хворого, бо без цього можливі різноманітні ускладнення аж до смерті хворого.

Але найкращий спосіб запобігти дифтерії це зробити вчасно профілактичні щеплення своїм дітям та собі. Для цього треба в зручний для вас час в будні звернутися до свого сімейного лікаря.

Щеплення проти дифтерії проводяться в 2, 4, 6 та 18 місяців життя дитини,  а послідуючі ревакцинації у 6, 16,  26 років і надалі кожні 10 років впродовж всього життя людини.