Поради садівникам

  • 137

 

Плодовим деревам Лісостепової зони України, в тому числі нашим Покутським садам завдають збитків близько 90 (дев"яносто) шкідливих комах, кліщів, гризунів  і 40 (сорок) збудників грибних, бактеріальних і вірусних хвороб. При невчасному чи неправильному  підборі технологій та пестицидів при проведенні захисних заходів щодо зниження їхньої шкідливості, недобір  урожаю полодової продукції становить -30-40%, а товарність  плодів  погіршується на половину і вище.

Особливістю захисту рослин в садівництві, де основна частина продукції використовується у свіжому вигляді, є її екологічна безпечність.Сучасний захист рослин розвивається на основі використання високоефективних хімічних препаратів проти шкідників і хвороб при максимальному збереженні корисної ентомофауни особливо бджіл і найменшим впливом на навколишнє середовище.

Як свідчать результати осінніх та цьогорічних контрольних весняних обстежень спеціалістів управління фітосанітарної безпеки, зимуючий запас шкідливих організмів плодових дерев надвисокий. Значну частину цих шкідників і хвороб знищили  господарники першим весняним обприскуванням багаторічних садів і плодових кущів до розпускання бруньок. по так званому «голому конусу «дерев. Та щоб восени  радіти високим результатам роботи треба вже сьогодні  у фазу »розпускання бруньок – зелений конус«- у зерняткових порід та «бутонізація -початок цвітіння «- у  кісточкових провести обприскування проти  хворіб одним із фунгіцидів; хорус.медян Екстра.косайд 2000в.г..чемпіон та інші. Проти сірого квіткового довгоносика, який із-за погодніх умов цьогорічної весни (рання холодна із нічними заморозками) завдаватиме відчутної шкоди плодовим деревам. квіткоїда. білана жилкуватого.листокруток.яблуневої молі провести обробку садів баковою сумішшю, додавши до фунгіцидів один із інсектицидів;Актара, моспілан, деціс f люкс, енжіо, кофідор та інші, дотримуючись рекомендованих норм та дозволених »Переліком пестицидів і агрохімікатів .дозволених до використання в Україні»

На сьогоднішній день ринок пестицидів пропонує новітні препарати з принципово  новим механізмом впливу, більш тривалим періодом дії на шкідливі організми та в декілька разів менш токсичні для людей і довкілля, особливо корисних комах. Це наприклад, інсектициди біскайя  240 ОД, каліпсо 480 SC, моспілан , люфокс 105ЕС,та інші.

 При роботі з хімічними засобами захисту рослин суворо дотримуйтеся правил техніки безпеки та санітарних правил.

При такій ціновій політиці, що склалася цьогоріч в Україні, надвисока ймовірність попадання на ринок фальсифікованих хімічних продуктів, тому закуповуйте препарати захисту рослин і  садів виключно у спеціалізованих магазинах, а при придбанні товару вимагайте сертифікати якості. До того ж, у торгових закладах продавці- консультанти  нададуть Вам професійну пораду та настанови для своєчасного та ефективного  здійснення заходів по захисту проти шкідливих організмів багаторічних насаджень  тай  усіх  польових і городніх  сільськогосподарських культур.