До відома громадян

  • 743

 

На територіях Снятинської та Заболотівської територіальних  громад  обстежують домашніх  тварин

Спеціалісти державних установ  ветеринарної  медицини Снятинщини, Снятинського управління Держпродспоживслужби, задля  ефективного  контролю стану здоров’я  тварин, починаючи   з  1  травня   2022 року   будуть  проводити комплекс  обов’язкових  протиепізоотичних заходів, щоб запобігти інфекційним  захворюванням  тварин    на  територіях  Снятинської  та Заболотівської  територіальних  громад.

Згідно  плану протиепізоотичних заходів в 2022 році, буде  охоплено  обстеженням  все поголів’я великої рогатої худоби, яке утримується в  населених пунктах  в  особистих  господарствах   громадян.  Відповідно  до  плану  протиепізоотичних  заходів буде проведено:

  • відбір  крові  для  лабораторної діагностики:  лейкозу, бруцельозу, лептоспірозу,
  • діагностика  туберкульозу;
  • ідентифікація  тварин, в  тому  числі  приплоду, з  обов’язковим  кріпленням бирок  єдиного  зразка.

Спеціалістами  буде  визначатися  благополуччя господарства, безпечність і якість продукції, що  виробляється  в  господарстві,  що  надасть  право на законну реалізацію її на ринках  області і України, згідно   вимог «Ветеринарно-санітарних правил для ринків».

Снятинське управління Держпродспоживслужби  всіляко схвалює бажання громадян вирощувати та утримувати  продуктивних тварин, поважає їх працю та добре ставлення до тварин. Однак у тваринництві є низка питань, відповіді на які знають тільки ветеринарні спеціалісти. Цілий ряд небезпечних хвороб тварин виявляються лише на ранніх стадіях і лише лабораторним дослідженням зразків крові, фекалій (бруцельоз, лейкоз, лептоспіроз, гельмінтози) та при проведенні спеціальних діагностичних досліджень (туберкульоз). Такі дослідження проводяться при планових  обстеженнях   поголів’я. Це дає змогу зупинити поширення хвороби в череді чи на фермі і вберегти людей від споживання небезпечної продукції.

Спеціалісти  державної служби ветеринарної медицини  в період проведення заходів тварин будуть  інформувати людей про те, що збудник сибірки зберігається у ґрунті до 100 років та не знешкоджується пртягом тривалого періоду, і є смертельним для людини і тварини,  30%  захворювань  вимені (маститів)  у  корів протікає у прихованій формі, і діагностувати їх та вилікувати  під силу тільки кваліфікованим ветеринарам при періодичному контролі стану молочної залози. Що про якість годівлі тварин, свідчать показники біохімічного дослідження крові, потреби раціону  тварини теж може визначати тільки спеціаліст ветеринарної медицини.

Звертаємось  до керівників  та працівників  органів  місцевого самоврядування, місцевих  активістів ,засобів  масової  інформації, сприяти  інформуванню  населення та  розвивати у  них розуміння про  важливість  заходів, що  проводить  в  даний  час   державна  служба  ветеринарної  медицини  по  запобіганню та ліквідації   інфекційних хвороб  тварин  та птиці.