Профілактичні щеплення - найкращий захист від інфекційних захворювань.

  • 254

 

Часи військових дій,  нажаль, сприяють через серйозні стресові навантаження та суттєве погіршення умов життя людей росту інфекційної захворюваності. Тому зростає роль профілактичних заходів у попередженні епідемій інфекційних захворювань. Найбільш важливими в комплексі профілактичних заходів є профілактичні щеплення.

В останні роки виникало чимало дискусій на тему проведення профілактичних щеплень. На людей впливають потоки інформації із газет, телебачення,  мережі  інтернету. Але на жаль ця інформація не завжди об’єктивна і тому люди нерідко роблять хибні висновки. Тому як лікар епідеміолог з тридцятип'ятирічним стажем хотів би висвітлити цю тему як спеціаліст.

Ну,  а висновки робити вже Вам.

На сьогодні планові профілактичні щеплення в Україні проводять проти 10-ти інфекційних захворювань.

 В першу добу народження дитини в акушерсько-гінекологічному відділенні проводиться перше профілактичне щеплення проти вірусного гепатиту Б. Друга вакцинація проводиться на першому місяці життя, а третя вакцинація проводиться на шостому місяці життя.

Вірусний гепатит Б, - важке вірусне інфекційне захворювання, яке вражає печінку. Може майже без будь-яких симтомів протікати роками і в кінцевому результаті проводить до цирозу печінки або її злоякісному переродженню. Обидві хвороби смертельні і майже не піддаються лікуванню.

Вірусним гепатитом Б людина може заразитися при незахищених статевих зносинах, при переливанні неперевіреної крові, при проведенні любих маніпуляцій з порушенням цілісності шкірних покровів та слизових оболонок людині інструментарієм багаторазового використання, який не пройшов належної дезінфекційної обробки, а ще краще стерилізації.

Друге інфекційне захворювання проти якого щеплять  на 3-5 добу від народження дитини в акушерсько-гінекологічному відділенні це туберкульоз. Туберкульоз,- це бактеріальне інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Вражає в першу чергу легені, але може вражати мозок, кістки, статеві органи. Хвороба потребує тривалого високовартісного лікування і якщо не лікуватись приводить до глибокої інвалідності та смерті хворих.

Третя інфекція проти якої медичні працівники проводять профілактичні щеплення це кашлюк. Це бактеріальне захворювання з повітряно-крапельним шляхом передачі,  яким хворіють як діти так і дорослі. Хвороба характеризується тривалими затяжними приступами кашлю. Часто  дає ускладнення і навіть приводить до смерті у дітей раннього віку. Щеплення проти кашлюку проводяться в 2, 4, 6 та 18 місяців життя дитини.

Четверте інфекційне захворювання від якого медичні працівники захищають людей це дифтерія.

Дифтерія,- бактеріальна інфекція з повітряно-крапельним шляхом передачі. При дифтерії вражається зів, ніс, але зустрічається і дифтерія ран та статевих органів. Дифтерія характеризується також токсичним ураженням серцево-судинної й нервової систем, нирок. Ця інфекція може давати важкі ускладнення і нерідко призводить до смерті хворих.

Щеплення проти дифтерії проводяться в 2, 4, 6 та 18місяців життя дитини,  а послідуючі ревакцинації у 6, 16,  26років і надалі кожні 10 років на протязі життя людини.

П?яте місце в календарі профілактичних щеплень займають щеплення проти правцю.

Праве?ць - гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, викликає сильні судоми скелетних м'язових волокон, що ведуть до асфіксії(задухи). Дає надзвичайно високу смертність. Збудником захворювання є паличка, яка утворює спори при перебуванні в грунті. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника.

Ну, а хто з нас в житті не мав травм? Тому найкращий захист від правцю,- профілактичні щеплення. Щеплення проти правцю проводяться в 2, 4, 6 та 18місяців життя дитини,  а послідуючі ревакцинації у 6, 16, 26 років і надалі кожні 10 років на протязі життя людини.

На шостому місці в календарі профілактичних щеплень займають щеплення проти гемофільної інфекції. Гемофільна інфекція,- це цілий букет інфекційних захворювань які викликає гемофільна паличка. Сюди відносять пневмонії, менінгіти, артрити і навіть сепсис.

Для гемофільної інфекції характерний розвиток гнійних вогнищ у різних органах людини. Захворювання протікає важко, дає тяжкі ускладнення і нерідко закінчується летально.

Щеплення проти гемофільної інфекції проводяться в 2, 4 та 12місяців життя дитини.

Сьоме, умовне місце в  календарі профілактичних щеплень займають щеплення проти поліомієліту. Поліомієліт – це гостра інфекційна хвороба вірусної етіології, яка вражає нервову систему, нерідко призводить до паралічу та смертіВірус поліомієліту розповсюджується від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років. Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити шляхом проведення профілактичних щеплень. Вакцина від поліомієліту вводиться в 2, 4, 6 та 18 місяців життя дитини,  а послідуючі ревакцинації у 6 і 14років.

На восьмому місці в календарі профілактичних щеплень займають щеплення проти кору.

Кір — інфекційна хвороба, спричинена вірусом , яка передається повітряно-крапельним шляхом і характеризується вираженою інтоксикацією, запальними явищами з боку дихальних шляхів, запаленням слизової очей, появою своєрідних плям на слизовій оболонці щік і характерним плямистим висипом на шкірі. Хоча в більшості випадків захворювання на кір закінчується видужанням,  проте можливі ускладнення у вигляді запалення мозкових оболонок, пневмонії  і ці ускладнення  можуть привести до смерті хворого. Щеплення проти кору проводяться в 12 місяців життя дитини та в 6 років.

Дев′яте інфекційне захворювання проти якого проводяться профілактичні щеплення це епідемічний паротит( свинка). Це інфекційне захворювання вірусної етіології  передається повітряно-крапельним шляхом і характеризується загальною інтоксикацією, підвищенням температури тіла та збільшенням однієї або двох навколовушних  слинних залоз. Крім слинних залоз вірус епідемічного паротиту нерідко вражає статеві залози, підшлункову залозу та мозкові оболонки. Частим ускладненням перенесеного в дитинстві паротиту є безпліддя у хлопчиків. Щеплення проти паротиту  проводяться в 12 місяців життя дитини та в 6 років.

Десята інфекція проти якої проводяться щеплення згідно українського календаря це краснуха. Це інфекційне захворювання характеризується висипом на шкірі, помірною інтоксикацією та збільшенням лімфовузлів шиї, потилиці та інших ділянок тіла. Вірус краснухи передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, а при захворювання вагітної жінки може передаватись через плаценту від матері до плоду. Як і при любій інфекції можливі ускладнення. Найбільш небезпечним ускладненням є ураження плода при захворюванні на краснуху вагітної жінки, що нерідко приводить до розвитку у дитини важких вроджених вад розвитку(вроджена глухота, збільшена або зменшена голова, вади серця та інші). Щеплення проти краснухи  проводяться в 12 місяців життя дитини та в 6 років.

Ряд профілактичних щеплень(проти грипу, пневмококової інфекції, гепатиту А та ін.) проводять за станом здоров′я та за епідемічними показами. Але це вже тема іншої розмови.

Всі щеплення повинні проводитися здоровим дітям чи дорослим після медичного огляду лікарем. Перед проведенням профілактичного щеплення  батьки дитини (опікун) або доросла особа мають  надати письмову згоду на проведення щеплення.

Більшість батьків вчасно щеплять своїх дітей, бо в противному разі треба буде тратити час,  сили і немалі кошти на лікування інфекційних захворювань та тривалу реабілітацію.

Слід зазначити, що в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини  зараз достатньо вакцин закуплених за кошти державного бюджету і тому всі підлягаючі щепленням діти та дорослі можуть отримати необхідні профілактичні щеплення вчасно і безкоштовно. Необхідно лише звернутися до свого лікаря.