Управління фітосанітарної безпеки інформує: до уваги аграріям про захист зернових колосових культур

  • 335

 

Рання, але холодна затяжна з нічними заморозками весна цього року негативно впливала на ріст і розвиток озимих зернових культур, проте сприятливими погодні умови  видалися для бур'янів. Найбільш злісними у посівах озимини є зимуючі бур'яни - це осот жовтий та рожевий, кульбаба, підмаренник, грицики, талабан, ромашка не пахуча, злинка канадська та інші.

В даний час рослини озимої пшениці та ячменю перебувають у фазі кущення, а окремі бур'яни вже цвітуть. Так як рослини пшениці саме зараз нарощують вегетативну масу, формують генеративні органи.Саме тому дуже важливо в даний період провести боротьбу з кокурентами (бур'янами) за світло, тепло, поживні речовини та вологу.

Рекомендуємо обстежити посіви озимих зернових, встановити видовий склад бур'янів і ступінь забур'яненості. Для обмеження їх шкідливості варто виважено підійти до вибору ефективного гербіциду.

До гербіцидів дозволених до використання в Україні належать препарати;

гроділ Максі, альфа-стар, гренадер, гранстар Про, дербі, лінтур, пріма, дисулам та інші.

Гербіциди на с/г культурах діють на бур'яни, коли температура повітря становить  +5 -+25 градусів, але найбільш оптимальною є +17-+18. Проте під кожен препарат передбачено конкретні температурні режими застосування, щоб досягти найбільш високоефективної  дії. Щоб збільшити спектр контролю широколистих бур'янів у посівах озимини можна комбінувати діючі речовини, застосовуючи два препарати одночасно половинними їх нормами.

А ще радимо Вам у період кущення – вихід у трубку на посівах озимих колосових культур поєднати внесення гербіцидів з фунгіцидами проти хвороб. При цьому застосовувати препарати дозволені «Переліком …» та наголошуємо, що згідно Закону України «Про бджільництво» Ви зобов'язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки попередити пасічників та органи місцевого самоврядування. При  цьому повідомляється  дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності. Під час проведення захисних заходів потрібно суворо дотримуватися правил техніки безпеки та Державних санітарних правил.

 

Фото без опису