КРИНИЧНА ВОДА

  • 214

 

Переважна більшість населення нашого регіону користується питною водою з криниць. Проте кринична вода, не завжди може бути кришталево чистою. З різних причин у водойму проникає забруднення, відтак вода набуває неприємного запаху, змінюється її колір і смак. Недоброякісна питна вода може стати чинником поширення гострих кишкових інфекцій.

Чому вода в криниці може зіпсуватися? Причини різні.  Це і стічні води, що просочилися в ґрунт, і хімікати, вживані в сільському господарстві, і дощі, які можуть потрапляти в криницю, і навіть трупи тварин, птахів, які випадково потрапили туди. На якості води позначається й плин часу. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя, пил, бруд і т. п. Дно й стіни споруди замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій та виділяють токсичні речовини.

Необхідно  звернути увагу і на місце розміщення криниці, яке повинно бути на підвищеній місцевості, на відстані не менше 50 м від вигрібних ям, гноєсховищ,  тваринницьких ферм, дворових вбиралень та інших джерел забруднення ґрунту. Стінки криниць повинні бути щільними без тріщин, висота криниці над землею – не менше 0,8 м, дно бажано вкрити шаром піску, гравію чи щебеню товщиною 20-30 см. Для підйому води з колодязя використовують коловорот з відром для загального користування. Проте, за можливості, краще застосовувати насос. Біля криниці слід влаштовувати підставку для відра. Територію навколо колодязя треба утримувати в чистоті. Навколо криниці облаштовують  бетоновану  відмостку  шириною  2 м та з нахилом  від криниці.

Не рідше 1 раз на рік повинна проводитися очистка колодязя від замулювання та намивання породи з одночасним біжучим ремонтом та облаштуванням.

Профілактична дезінфекція проводиться після очистки колодязя.

Дезінфекцію колодязя здійснюють:

- по епідпоказах – при зараженні води патогенними збудниками або при попаданні у воду колодязів стічних вод, трупів тварин та ін.;

- з профілактичною метою – після проведення ремонту, очистки колодязів, або по закінченню будівництва нових колодязів.

Пам’ятаймо про те, що вода може стати першопричиною виникнення багатьох небезпечних масових інфекційних захворювань (дизентерія, черевний тиф, вірусний гепатит А та ряд інших). Коли роками не проводиться чистка колодязя та знезараження води, то в таких джерелах спостерігається не тільки високий вміст бактерій, але й нітратів. Проведення санації криниці є надійним методом зниження їх масової частки у воді.

Після закінчення робіт необхідно провести лабораторне дослідження якості води за фізико-хімічними та бактеріологічними показниками в атестованій лабораторії. Так, протягом 4 місяців 2022 року при лабораторному дослідженні питної води з індивідуальних криниць громадян  було виявлено тритину проб питної води, які не відповідали стандартам за санітарно – хімічними показниками безпечності та якості та показниками епідемічної безпеки.

 

Дослідження води можна провести у Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ «Івано - Франківський ОЦКПХ МОЗ»  м. Снятин, вул. Коринських, 20, телефон 2-50-83, факс 2-52-71.

Після відкачки води та її знезараження, як показали результати, якість води в криницях покращується. А це означає, що знизився ризик захворіти інфекційними хворобами, що передаються водним шляхом.

Шановні жителі! Не забруднюйте навколишнє середовище, оберігайте свої джерела водопостачання!