Управління фітосанітарної безпеки інформує: до уваги садівникам

  • 674

 

Плодовим деревам Лісостепової зони України, в тому числі нашим Покутським садам завдають збитків близько 90 (дев'яносто) шкідливих комах, кліщів, гризунів і 40 (сорок) збудників грибних, бактеріальних і вірусних хвороб. При невчасному чи неправильному  підборі технологій та пестицидів при проведенні захисних заходів щодо зниження їхньої шкідливості, недобір урожаю полодової продукції становить -30-40%, а товарність плодів погіршується на половину і вище.

Особливістю захисту рослин в садівництві, де основна частина продукції використовується у свіжому вигляді, є її екологічна безпечність. Сучасний захист рослин розвивається на основі використання високоефективних хімічних препаратів проти шкідників і хвороб при максимальному збереженні корисної ентомофауни особливо бджіл і найменшим впливом на навколишнє середовище.

Як свідчать результати осінніх та цьогорічних контрольних весняних обстежень спеціалістів управління фітосанітарної безпеки, зимуючий запас шкідливих організмів плодових дерев надвисокий. Значну частину цих шкідників і хвороб знищили господарники першим весняним обприскуванням багаторічних садів і плодових кущів до розпускання бруньок по так званому "голому конусу" дерев. Та щоб восени радіти високим результатам роботи треба вже сьогодні у фазу «зелений конус« та «бутонізація» -у зерняткових порід (яблуні, груші) провести обприскування проти хворіб одним із фунгіцидів; хорус, медян Екстра, чемпіон та інші. Проти сірого квіткового довгоносика, який із-за погодніх умов цьогорічної весни (рання холодна із нічними заморозками) завдаватиме відчутної шкоди плодовим деревам квіткоїда, білана жилкуватого, листокруток, яблуневої молі провести обробку садів баковою сумішшю, додавши до фунгіцидів один із інсектицидів; Актара, моспілан, деціс f люкс, енжіо, кофідор та інші, дотримуючись рекомендованих норм та дозволених Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. Обробку садів проводити в ранішні та вечірні години, щоб не зашкодити бджолам та іншим корисним комахам.

 А кісточкові породи дерев ( вишня, черешня, слива, персик, абрикос)  в даний час масово цвітуть, тому обприскування цих дерев провести зразу після цвітіння тими ж препаратами.

На сьогоднішній день ринок пестицидів пропонує новітні препарати з принципово новим механізмом впливу, більш тривалим періодом дії на шкідливі організми та в декілька разів менш токсичні для людей і довкілля, особливо корисних комах. Це наприклад, інсектициди біскайя  240 ОД, каліпсо 480 SC, моспілан, люфокс 105ЕС та інші.

При роботі з хімічними засобами захисту рослин суворо дотримуйтеся правил техніки безпеки та санітарних правил.

При такій ціновій політиці, що склалася цьогоріч в Україні, надвисока ймовірність попадання на ринок фальсифікованих хімічних продуктів, тому закуповуйте препарати захисту рослин і садів виключно у спеціалізованих магазинах, а при придбанні товару вимагайте сертифікати якості. До того ж, у торгових закладах продавці- консультанти нададуть Вам професійну пораду та настанови для своєчасного та ефективного здійснення заходів по захисту проти шкідливих організмів багаторічних насаджень та усіх польових і городніх сільськогосподарських культур.

 

Фото без опису