Ще раз про глисти

  • 222

 

Досить актуальною проблемою в нашому регіоні є глисті інвазії.  Спеціалістами Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» протягом І кварталу поточного року проведено понад тисячу досліджень біологічного матеріалу на наявність яєць гельмінтів. Серед обстежених зареєстровані випадки таких паразитарних захворювань: гемінолепідоз (збудник – карликовий ціп’як), ентеробіоз ( збудник – гострики), аскаридоз ( збудник – аскарида) та інші. Більшість інвазованих це діти, які складають до 80 % від всіх хворих.

Зазвичай яйця або личинки глистів потрапляють в організм людини із забрудненою їжею і водою, немитими овочами і фруктами та при недотриманні правил особистої гігієни. Зараження дітей глистовими захворюваннями може відбуватися і в пісочницях, після вигулу собак або кішок. Окрім того, в погано провареному або недосмаженому м’ясі висока ймовірність виживання личинок гельмінтів. Глистяні інвазії можуть виникнути і в результаті вживання в їжу слабосоленої сирої риби.

Хворі в основному скаржаться на болі в животі, зниження апетиту, нудоту, головний біль, загальну слабкість, підвищену дратівливість. Інколи відмічається підвищення температури тіла, можлива алергічна висипка. Є випадки взагалі безсимптомного перебігу цих хвороб.

Тож при дотриманні звичайних правил особистої гігієни, слідкуючи за чистотою тіла та одягу, помешкання, а також технології приготування страв можна запобігти зараженню. Важливо пролікувати від гельмінтів домашніх тварин ( собак і кішок).

Для виявлення інвазії необхідно провести лабораторне дослідження біологічного матеріалу. Тільки після лабораторного підтвердження захворювання людини звертатися до сімейного лікаря для призначення адекватного фахового лікування.

Дослідження можна провести у Снятинському відділі Коломийського районного відділу ДУ «Івано - Франківський ОЦКПХ МОЗ» м. Снятин, вул. Коринських, 20, телефон 2-50-83, факс 2-52-71.

І будьте здорові!