До уваги дрібнотоварних виробників та пунктів заготівлі молока

  • 579

 

Снятинське  управління Держпродспоживслужби  інформує, що Міністерством аграрної політики та продовольства України затверджено Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока (наказ від 07.04.2022 р. № 209).

Документом встановлюються гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.

Сире молоко повинно бути  отримано  від  клінічно здорових, ідентифікованих та зареєстрованих  тварин  відповідно до законодавства  України та відповідати вимогам  до безпечності та якості молока і молочних продуктів,затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від  12 березня 2019  року №118.          

Заборонено  вводити   в обіг  як харчовий  продукт:

  1. молоко від хворих та не ідентифікованих  тварин та тварин , які піддавалися лікуванню і в яких не закінчився  період виведення препаратів.
  2. молоко отримане в перші сім днів після отелення та останні сім днів до кінця лактації.
  3. молоко від тварин, які не досліджувалися на приховані форми запалення вимені
  4. (субклінічні мастити) протягом останнього місяця.

  Ці   вимоги є обов'язковими для:

  - операторів ринку молока та молочних продуктів (у тому числі фізичних осіб), які утримують до 5 умовних голів сільськогосподарських тварин для виробництва сирого молока з метою введення його в обіг через пункти заготівлі молока або реалізації кінцевому споживачу через агропродовольчі ринки (далі - дрібнотоварні виробники);

  - операторів ринку молока та молочних продуктів, в управлінні яких перебувають потужності із заготівлі, первинної обробки, зберігання та транспортування сирого молока (пункти заготівлі молока), від тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками;

 - державних ветеринарних інспекторів, спеціалістів ветеринарної медицини, уповноважених на здійснення ветеринарного обслуговування та/або державного контролю на відповідній території (уповноважений ветеринар, офіційний ветеринарний лікар), ліцензованих спеціалістів ветеринарної медицини або спеціалістів, які працюють у закладах ветеринарної медицини.

  Ці  вимоги не застосовуються до молока виробленого (призначеного) для особистого СП

  Наказ Мінагрополітики від 07.04.2022 р. № 209 зареєстровано в Міністерстві юстиції 25 квітня 2022 р. за № 452/37788 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Фото без опису