Снятинське управління Держпродспоживслужби інформує: СКАЗ ТА НЕБЕЗПЕКА, ЯКУ ВІН НЕСЕ.

  • 137

 

Небезпека сказу перш за все полягає в тому, що ним хворіють як тварини так і людина.

Сьогодні ситуація, щодо сказу на Снятинщині залишається кращою по відношенні до минулих років. Протягом 2021 року і на даний час не зареєстровано жодного випадку захворювання собак, котів, лисиць та інших тварин на сказ.

Запорукою цього є проведення спеціалістами ветеринарної медицини відповідних протиепізоотичних заходів. У населених пунктах вакциновано від сказу собак – 575 голів, котів – 425 голови.

З початку року проведено моніторингові дослідження на сказ лисиць - 9 голів, 1 - куниця, 6 голів бродячих собак. Позитивних результатів не виявили. Спеціалісти ветеринарної медицини постійно ведуть роз’яснювальну роботу серед населення, про небезпеку яку несе захворювання сказ і як цьому запобігти.

Що ж необхідно знати про сказ і як застерегтися населенню від цієї небезпечної хвороби?

Сказ – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю.

Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці та дикі м’ясоїдні.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Тварина стає заразною вже за 3-14 днів до появи клінічних ознак хвороби, тобто, на перший погляд, цілком здорова тварина може переносити хворобу.

Зараження сказом відбувається в основному через укуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Як діяти людям, яких покусала тварина?

Перш за все необхідно якомога швидше промити рану проточною водою з господарським милом, обробити краї рани 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись в травматологічне відділення лікарні за медичною допомогою. Далі лікар-травматолог назначає курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні медичного закладу. Таких щеплень має бути 6-ть: у день звернення до лікаря (0-й день),а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й -дні.

Тварину, яка нанесла покус потрібно ізолювати, і в ніякому разі не убивати,та повідомити ветеринарного спеціаліста, який встановлює нагляд за твариною протягом 10 днів.

Інкубаційний період при сказі тварини триває приблизно 1-3 місяці, але може варіювати від 1- го тижня до року і довше.

Перша стадія триває 1-3 дні (до 5 днів) і характеризується: печінням, свербінням, почервонінням та набряком у місці укусу. Спостерігається неспокій, страх, пригнічення, відмова від їжі, тварина уникає людей.

Друга стадія триває 2-3 дні і характеризується – збудженням. Виникають болючі спазми глотки та гортані внаслідок чого розвивається гідрофобія (водобоязнь), боязнь яскравого світла (фотофобія).

Третя стадія – паралічів ( м’язів, кінцівок, язика, глотки) триває 2-4 дні. Характеризується виснаженням, паралічами і закінчується смертю внаслідок паралічу дихання і порушення серцевої діяльності.

Для профілактики сказу необхідно:

- регулярно вакцинувати свійських тварин (собак,котів-щорічно;)

- уникати контактів з потенційно небезпечними тваринами;

- не торкатися диких чи безпритульних тварин;

- дотримуватись правил утримання та вигулу домашніх собак та котів.

Спеціалісти Снятинської районної державної лікарні ветеринарної медицини щорічно проводять профілактичні подвірні щеплення собак та котів проти сказу. Однак власники домашніх тварин не всі з розумінням ставляться до цієї проблеми і всіляко ухиляються від профілактики такого небезпечного захворювання, як сказ.

Пам’ятайте! Що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Кожна хвороба, виявлена на ранніх стадіях в більшості виліковна. Саме профілактична спрямованість зможе забезпечити успіхи в боротьбі з недугами. Тому економічно вигідніше попередити захворювання, ніж лікувати хвороби та їх наслідки.

Фото без опису