Овочевим культурам шкодить медведка (капустянка)

  • 471

 

Агрокліматичні умови першої та другої декади травня, характеризувалися різкими перепадами температур та пониженою  вологістю повітря.

В даний час  городники масово висаджують розсаду перцю та помідорів у відкритий грунт. Тому завдання господарів убезпечити оздоровлення рослин та захистити їх від поїдання шкідниками, яке є доволі складним. Серед багатьох  шкідників, великої шкоди завдає медведка звичайна. Пошкоджує фактично всі овочеві, кормові культури, найбільше заселяє городи та дачні ділянки. Вони виїдають висіяне насіння, підгризають коріння, у коренеплодах овочевих культур і бульбах картоплі, шкідник виїдає великі порожнини.

Медведка веде підземний спосіб життя і лише інколи з’являється на поверхні. Живиться також багатьма ґрунтовими безхребетними, в тому числі шкідливими комахами та дощовими черв’яками.

Для того, щоб знищити шкідника, зосередьте зусилля не на відловлюванні медведки, а на створенні умов, несприятливих для її розмноження. Для цього в період яйцекладки (друга половина травня – початок червня) двічі-тричі розпушують грунт на глибину 10-15 см. Обов’язково зруйнуйте відкриті нори та знайдені гнізда. Згубні для шкідника є прополювання та глибоке розпушування. Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими заходами.

  • Відлякують шкідника розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки, які час від часу замінюють на свіжі, а також посіяні або висаджені чорнобривці, хризантеми, контакту з якими медведка уникає .
  • Для запобігання проникненню капустянки до теплиць та парників довкола них викопують рівчаки глибиною 10-15 см і засипають тонким шаром піску, змоченого гасом або соляркою. Ходи цього шкідника, що ведуть углиб землі, заливають розчином хлорного вапна (50г на 10 л води), при цьому дорослі особини гинуть. 

З хімічних препаратів є готові приманки, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» це «Антимедведка»-3-7грам на м. кВ. на всі культури, та полив пошкоджених ділянок розчином  «Актари»- з розрахунку  1,4 грами на 1 літр води,

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

Фото без опису  Фото без опису