Обережно, ботулізм!

  • 92

 

У минулому році в Україні на ботулізм захворіли 98 людей, десятеро з них померли. Випадки захворювання на ботулізм реєстрували в усіх областях України, окрім Закарпатської, Луганської та Миколаївської областей. Найбільше випадків зареєстрували в Волинськійобласті — 9, у Житомирській, Львівській і Чернігівській областях — по 8, у Черкаській — 7.

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої /соленої/ сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках , м’ясних консервів домашнього приготування.

Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному середовищі, та за неправильних умов приготування,  зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби , рідше — овочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно /недостатньо термічнооброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Щоби вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму.

Це:

роздуті банки;

банки зі здутими кришками;

банки, з яких щось витікає;

не щільно закриті банки;

банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди!

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

Наталія САВЧЕНКО