Снятинське управління Держпродспоживслужби інформує:

  • 378

 

ПРАВИЛА РЕАЛІЗАЦІЇ ЖИВОЇ РИБИ НА АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ РИНКАХ

Спеціалісти Снятинського управління Держпродспоживслужби наголошують, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку та видаються експертні висновки.

На кожну партію риби свіжої та інших гідробіонтів, призначених для реалізації в межах територіальних громад , повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво.

Рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезинфікувати.

Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.