31 травня – Всесвітній день без тютюну

  • 338

 

Починаючи з 1988 року, 31 травня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день без тютюну з метою зниження поширеності тютюнової залежності серед населення. Цей день покликаний нагадати про шкоду куріння, закликати тих, хто полюбляє палити, покинути цю згубну звичку.

Продукти куріння, і в першу чергу нікотин, вражаючи нервову, серцево-судинну системи, порушуючи роботу органів дихання, травлення, рак легень та інші види раку.

Тютюновий дим містить близько чотирьох тисяч різних хімічних сполук, зокрема більше сорока канцерогенів. Спробувавши декілька разів, людина опиняється у полоні тютюнової залежності, вибратися з якої дуже важко. У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не вплинуло паління. Так, 98 % раку гортані – у курців, рак легенів у більше, ніж 90 % випадків спричинює паління. 15-20 % інших онкологічних захворювань також виникають через паління.

Особливо небезпечне куріння для вагітних жінок. При активному чи пасивному курінні шкідливі речовини тютюнового диму проникають через плаценту в кров плоду, отруюючи його і порушуючи нормальний розвиток. Звідси – передчасні пологи, викидні, народження мертвих дітей, різні аномалії розвитку. Куріння матері – причина гальмування фізичного і розумового розвитку новонародженої дитини.

Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства.

В Україні склалася негативна ситуація щодо збільшення кількості курців, тому вагомою є профілактична складова в пропаганді здорового способу життя серед населення.

Не палити – стає в Україні ознакою гарного тону. Кожен, хто кине палити, може подати добрий приклад оточенню, мати здорових дітей, не турбуватись, що завдає шкоди здоров’ю членам сім’ї й почувати себе краще фізично.

 Якщо Ваші найближчі люди палять – допоможіть їм здолати шкідливу звичку, переконайте, що їхнє життя – це найцінніше.

 

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Любов ЛУДЧАК