Харчові отруєння та їх профілактика

  • 176

 

Незабаром літо… це можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.

Щороку на територіях Снятинської, Заболотівської, Городенківської, Чернелицької громадах реєструється до 30 – 40 випадків гострих кишкових інфекцій. Так, за 4 місяці поточного року вже зареєстровано 15 випадків гострих кишкових інфекцій.

Зважаючи на це небезпека зберігається і актуальними будуть нагадування про головні аспекти профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.
Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю бактерій. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз), причиною яких є бактерії і віруси.
Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої , які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з просроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
  • не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;

Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються - ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання.

Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

Обов’язково дотримуйтеся правил особистої гігієни: перед приготування їжі, перед її вживанням та після відвідування туалету завжди необхідно мити руки з милом.

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я !

 

 

Фельдшер санітарний

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

Наталія САВЧЕНКО

Інші статті

Всі статті