Снятинське управління Держпродспоживслужби застерігає: СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ Є ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНОЮ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВЯ

  • 228

 

З настанням літнього періоду зростає кількість місць стихійної торгівлі харчовими продуктами. Здебільшого, споживачі не задумуються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися такими харчовими продуктами. Адже, невідомо про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувалися.

Не зважають покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Споживачі не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях торгівлі. Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе, тому повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу на розміщення товару торгівлі.

ПАМЯТАЙТЕ! Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, це продовольчі магазини (супермаркети) та агропродовольчі ринки, де державний контроль за безпечністю та якістю харчових продуктів здійснюють спеціалісти Снятинського управління Держпродспоживслужби та лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є м’ясо, риба, молочні та рослинні продукти. Купуючи м’ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в т.ч. ботулізм; загрозу можуть нести як харчові продукти, так і їх продавці, адже нічого невідомо про стан їх здоров’я.

Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я тварини та результати лабораторних досліджень продуктів), придбаної у громадян, які не пройшли медичний огляд та не мають протипоказань до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження.

Снятинське управління Держпродспоживслужби закликає всіх громадян - покупців не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі! Купуйте якісні продукти харчування на агропродовоьчих ринках та в продовольчих магазинах, де встановлено холодильне обладнання і проводиться контроль якості продуктів, що є гарантією придбання безпечної продукції для споживача.

Фото без опису