ДОСУДОВА ДОПОВІДЬ - СПРАВЕДЛИВЕ РІШЕННЯ СУДУ

  • 190

Що таке досудова доповідь?

Законодавчі умови для реалізації досудової пробації, особливостей статусу та повноважень персоналу органів пробації визначені Законом України « Про пробацію » від 5 лютого 2015 року №160-VIII, а також Законом України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених » від 7 вересня 2016 року № 1492-VIII.

Законодавцем визначено, що досудова доповідь – це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.

 

Як відбувається підготовка досудової доповіді?

Підставою для складання досудової доповіді є ухвала суду. Представник органу пробації досліджує соціальне оточення обвинуваченого, його психологічну характеристику, аби з’ясувати причини вчинення злочину. Під час підготовки досудової доповіді представник органу пробації з’ясовує кримінальну історію особи, його сімейний стан і відносини у сім’ї, житлові умови, дані про роботу, фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я.

Також для підготовки досудової доповіді працівник органу пробації має право спілкуватися з найближчим оточенням обвинуваченого, а саме: рідними, друзями, колегами, іншими особами, які знайомі з ним, а також отримувати інформацію з інших джерел, зокрема, матеріалів кримінального провадження, місця роботи або навчання, проживання, тощо.

 

Які права має обвинувачений щодо складання досудової
доповіді?

В обвинуваченої особи також є права, які полягають в участі у складанні досудової доповіді, надаючи необхідну достовірну інформацію представникам органу пробації, надавати зауваження та уточнення до тексту досудової доповіді, отримувати інформацію про можливу допомогу і консультації, тощо.  Відмові від участі у складанні досудової доповіді є правом особи на будь-якому етапі її складання, але відмова не скасовує складання цього документу. Якщо обвинувачений не бажає надавати працівнику пробації інформацію про себе, то така інформація буде отримуватися з інших джерел. Відмовою у складанні досудової доповіді також може вважатися неприбуття за викликом до органу пробації без поважної на те причини. А тому від участі обвинуваченого у підготовці досудової доповіді та від достовірності інформації, що буде ним надана, залежить висновок працівника органу пробації щодо перспективи позитивних змін.

Слід враховувати, що досудова доповідь не може використовуватися у кримінальному провадженні як доказ винуватості обвинуваченого у вчиненні злочину.

Під час ухвалення вироку досудова доповідь береться судом до відома та долучається до матеріалів кримінального провадження.

Від злагодженої роботи всіх учасників досудової пробації, насамперед, суду (у частині надання розумних строків на підготовку досудової доповіді), органу пробації та обвинуваченого залежить повнота інформації про обвинуваченого та його потреби, і, найголовніше – допомога у прийнятті справедливого рішення суду щодо можливості виправлення такої особи без позбавлення волі.

 

Саме тому начальником Коломийського районного сектору №2 філії Державної установи «Цент пробації» в Івано-Франківській області Терентьєвим Євгенієм було ініційовано проведення інформаційно-роз’яснювальної зустрічі за участі адвокатів Фармуги Василя, Олексійчука Ярослава та завідувача сектору «Снятинське бюро правової допомоги» Вікторії Лазаренко-Гаїна щодо поширення інформації про переваги участі обвинуваченого у складанні досудової доповіді.

 

Фото без опису  

 

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису