Снятинське управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує:

  • 226

 

Снятинське управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує про те, що вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових.

Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні ґрунтові води, які потрапляють до населення через шахтні колодязі.

Кринична вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною, не шкідливою за хімічним складом та приємною за смаковими властивостями.

Із настанням літнього періоду виникає загроза рясних атмосферних опадів і підвищується ризик надходження у водоносні горизонти забруднюючих речовин, які вимиваються із поверхневих шарів ґрунту.

В разі попадання таких речовин в криницю, існує необхідність відкачування води та проведення санації криниці.

Заходи по санації колодязів для покращення якості води включають в себе очистку промивку та профілактичну дезінфекцію.

Дезінфекція колодязів, які потрапили в зону підтоплення включає:

- попередню дезінфекцію колодязя,

- очищення колодязя

- повторна дезінфекція колодязя

- лабораторний контроль якості дезинфекції

У випадку проведення очистки криниці власними силами, надаємо рекомендації щодо здійснення вказаних робіт.

Спочатку готують 10% розчин хлорного вапна (для цього 0,5 кг хлорного вапна заливають холодною водою, розмішують і вливають в 10л води)перемішують, відстоюють і зливають прозору воду. На 1 м3 води витрачають і відро розчину. Після вливання суміші в криницю, воду перемішують і закривають криницю кришкою на 2 години.

Очищення проводять через 2 години. Криницю звільняють від сторонніх предметів: накопичення мулу. Стінки шахти очищають механічним шляхом.

Після очищення, ремонту та дезінфекції стінок проводять повторну дезінфекцію колодязю. Після заповнення криниці водою вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна, воду перемішують і закривають кришкою на 6 годин.

Після цього проводять повторну відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.

Після проведення даних робіт кринична вода вважається придатною для вживання.

 

Фото без опису