Профілактика гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь.
З настанням літнього сезону виникає можливість розширити раціон вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим влітку збільшується ризики виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельоз, дизентерія, холера, вірус гепатит-А.
Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди або так звані бактеріоносії – особи в яких нема явних ознак та проявів хвороби.
В організм здорової людини збудники кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки, при недотриманні правил особистої гігієни.
Саме тому кишкові інфекції часто називають хворобою брудних рук.
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
- Не вживати продукти та напої при найменшій підозрі про їх доброякісності та з простроченим терміном реалізації.
- Продукти, що швидко псуються зберігати лише в холодильнику ,обов’язково дотримуватися термінів реалізації
- Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурного режимів зазначених на упаковці.
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
- Розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково кип’ятити
- Не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди та інші рослини
- Не готувати страви із запасом,приготовлені страви бажано вживати зразу (зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 години)
- При споживанні овочів,фруктів, ягід їх необхідно промити протічною водою.
- Для пиття та приготування їжі використовувати тільки доброякісну питну воду.
- Ретельно проварювати та просмажувати харчові продукти особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити та просмажити.
- Перед приготування їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції( болі в животі,нудота,блювота,підвищення температури) необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи.
Саме тому дотримуючись таких простих рекомендацій, ви зможете зберегти своє здоров’я і уникнути серйозних захворювань.
Снятинське Управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області.