Профілактика гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь.

  • 497

З настанням літнього сезону виникає можливість розширити раціон вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим влітку збільшується ризики виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельоз, дизентерія, холера, вірус гепатит-А.

Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди або так звані бактеріоносії  – особи в  яких нема явних ознак та проявів хвороби.

В організм здорової людини збудники кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки, при недотриманні правил особистої гігієни.

Саме тому кишкові інфекції часто називають хворобою брудних рук.

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • Не вживати продукти та напої при найменшій підозрі про їх доброякісності та з простроченим терміном реалізації.
  • Продукти, що швидко псуються зберігати лише в холодильнику ,обов’язково дотримуватися термінів реалізації
  • Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурного режимів зазначених на упаковці.
  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
  • Розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково кип’ятити
  • Не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди та інші рослини
  • Не готувати страви із запасом,приготовлені страви бажано вживати зразу (зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 години)
  • При споживанні овочів,фруктів, ягід їх необхідно промити протічною водою.
  • Для пиття та приготування їжі використовувати тільки доброякісну питну воду.
  • Ретельно проварювати та просмажувати харчові продукти особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити та просмажити.
  • Перед приготування їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції( болі в животі,нудота,блювота,підвищення температури) необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи.

Саме тому дотримуючись таких простих рекомендацій, ви зможете зберегти своє здоров’я і уникнути серйозних захворювань.

 Снятинське Управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області.

Фото без опису