Снятинське управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує : Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба

  • 840

Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю .

Хворіють теплокровні тварини (  коти, собаки, сільськогосподарські тварини). В дикий природі сказ поширений серед лисиць, вовків,єнотів,куниць, борсуків,кажанів .

 Захворювання сказом є наслідком пізнього звертання покусаних осіб за медичною допомогою. Частіше хворіють жителі сільських районів , більшість осіб з яких – чоловіки .Єдина можливість уникнути смерті – щеплення .

   У хворих на сказ тварин змінюється поведінка . Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або людину

  При появі скаженої тварини необхідно негайно сповістити заклади ветеринарної та санітарно-епідеміологічної служб.

  Хворі на сказ тварини небезпечні вже до початку прояву захворювання , тому не слід підбирати навіть здорових на вигляд здорових тварин. Збудних сказу ( вірус) знаходиться в слині хворої тварини .

  У тварини прихований період захворювання триває 7-8 днів (у людини до 1 року) . Ось чому небезпечними можуть бути навіть здорові на вигляд тварини .

  Уникайте небезпечних контактів з дикими та бездоглядними тваринами . Важливо виконувати вимоги утримання тварин : вигулювати собак тільки на повідках , в намордниках, сільській місцевості - тримати на прив'язі або у вольєрах .

Пам'ятайте –запобігти сказу можна за умови виконання таких правил :

  •  щорічно вакцинувати своїх собак та котів проти сказу
  • не контактувати з підозрілими тваринами  

Якщо стався укус твариною:

  • терміново(оскільки вірус втручається в організм впродовж 15 хв.) промити рану великою кількістю проточної води та потерти шкіру господарським милом до утворення густої мильної піни.
  •  Звернутися у медичний заклад та  пройти призначений курс щеплень.

 

Не легковажте своїм життям. Вчасно звертайтесь  за медичною допомогою та за консультацією  м. Снятин ,вул. Винниченка 16, Снятинське управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області .