Снятинське управління ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує: ХВОРОБА НЬЮКАСЛА

  • 700

Це найбільш поширена хвороба курей, особливо тих, що живуть у приватних господарствах. Збудником є вірус, який переноситься перелітними птахами і розповсюджується через повітря з подвір’я на подвір’я.

У природних умовах хворобу Ньюкасла частіше реєструють у птахів із загону курячих: кури, індички, цесарки, фазани, павичі, голуби, папуги та ін..

Ознаки хвороби -  лихоманка, сонливість, скуйовджене пір’я, слиз із дзьоба, звук клекотання при вдиху, кашель, коньюктивіт, чхання. Пізніше з’являється пронос, іноді з кров’ю. У багатьох птахів (особливо молодняка) настає параліч ніг, крил, скручування шиї.

 

Економічний збиток від хвороби Ньюкасла значний через високу захворюваність нещеплених птахів (серед курчат до 100%) і летальність (від 60 до 90%). Перехворілі курчата погано ростуть.

Ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла немає. Єдиний засіб захистити птицю від цієї страшної хвороби – це своєчасна імунізація всього поголів’я сучасними вакцинами, зареєстрованими в Україні. Вакцинацію можна робити лише здоровій птиці, інфікована від цього загине.

 

Ще з моменту придбання нового виводка, слід подбати про стан їх здоров’я, забезпечивши тим самим і курчат, і птахів, що проживають в курнику.

Не рекомендується розміщення молодняку і дорослих птахів в одному приміщенні. Існують хвороби, не загрозливі курям летальним результатом, але здатні привести до загибелі пташенят.

Дезінфекція та систематична чистка пташника допоможуть максимально вберегти птахівника від ряду проблем, що виникають через неякісні умови утримання курей. Повноцінно обробляти курник від мікроорганізмів і інфекцій необхідно раз на місяць.

Фото без опису