20 Червня – Всесвітній день біженців

  • 681

Нині світ зіткнувся із найвищим рівнем вимушеного переміщення. Якщо говорити про українських біженців, то з початком анексії Криму та російсько-української війни майже 5, 6 млн жителів України були змушені покинути свої будинки і стати або біженцями або внутрішніми (вимушеними) переселенцями.

На сьогодні біженці − це одна з найбільш гострих проблем сучасного світу. Війни, стихійні лиха, порушення прав людини – головні причини того, чому люди змушені покидати свої домівки й шукати кращого життя деінде.

Щороку, 20 червня, у Всесвітній день біженців, ми відзначаємо мужність і витримку мільйонів біженців; це саме той, ключовий, момент для суспільства, щоб заявити про свою підтримку родин, вимушених тікати з рідного дому. Цей день встановлено згідно з рішенням 55-ї сесії Генасамблеї ООН від 4 грудня 2000 року й відзначають з 2001 року водночас з Африканським днем біженця.

Біженці та вимушені переселенці визначаються як особи, які втекли зі своїх країн через обґрунтоване побоювання переслідувань через расову, релігійну приналежність, громадянство, політичні погляди або приналежність до конкретної соціальної групи, які не можуть або не хочуть повертатися.

Цей день – це констатація факту: війни на землі не припиняються. Також це і констатація міжнародних угод, на яких ґрунтуються захист біженців та прояв поваги до стійкості духу і мужності біженців у всьому світі.

Згідно з міжнародним правом, біженці — люди, які не можуть або не бажають повернутися до своїх країн, на рідні землі через цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідування.

Наразі на планеті зареєстровано близько 22,5 мільйона біженців та 25 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Щохвилини 24 людини залишають рідні місця через війни, переслідування чи страх за своє життя. 80% усіх біженців у світі – це жінки та діти.

Від початку російського вторгнення наприкінці лютого майже 5,6 мільйона українців залишили рідну країну.

Про це свідчать дані Управління Верховного комісара ООН з питань біженців (УВКБ ООН). Так, станом на 2 травня, з України виїхало 5 597 483 особи. Більшість біженців, за даними урядів країн, вирушили до Польщі (більше 3,07 млн) та Румунії (понад 836,1 тисяч). Угорщина прийняла 534,8 тис. осіб, Молдова – понад 448,1 тис. осіб, Словаччина – 382 тис. осіб. Німеччина прийняла понад 700 тисяч біженців із України.

Мінсоцполітики повідомляло, що в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйона людей. З них понад 2 мільйони людей зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи після впровадження воєнного стану. І з них 1,9 мільйона вимушено перемістилися вперше. Наша Снятинська громада прихистила в себе понад 2000 внутрішньо переміщених осіб.

 

Фото без опису