Менінгококова інфекція

  • 277

 

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок.

Джерелом інфекції є хвора на менінгококову інфекцію людина та бактеріоносії.

У епідеміологічному сенсі, найнебезпечнішими є хворі на менінгококовий назофарингіт, який проявляється як ГРВІ. Бактеріоносійство менінгококу може тривати 2-6 тижнів, після чого організм людини самостійно звільняється від збудника без лікування. Найчастіше таке носійство трапляється у осіб із хронічними захворюваннями носоглотки.

Механізм передачі інфекції лише повітряно-крапельний при тісному контакті з хворим або бактеріоносієм менінгококу. Менінгокок дуже нестійкий в навколишньому середовищі, швидко гине при висиханні, під дією дезінфікуючих розчинів, пряме сонячне світло вбиває збудника протягом 2-8 годин, у розсіяному світлі він зберігається 5-6 днів, під дією ультрафіолетового випромінювання гине майже миттєво.
Для даного захворювання характерна сезонність, максимум захворювань припадає на лютий – квітень, коли найбільша скупченість людей у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі. Хворіють на менінгококову інфекцію люди різного віку, найчастіше діти до 10 років. Можуть спостерігатись як спорадичні випадки, так і епідемічні спалахи, що частіше виникають у закладах  закритого типу.
Інкубаційний період від 2 до 10 днів.
Клінічні ознаки. Розрізняють локалізовані та генералізовані форми менінгококової інфекції. До локалізованих форм відноситься менінгококовий назофарингіт, до генералізованих – менінгококцемія, менінгіт, менінгоенцефаліт.
З клінічних форм найчастіше зустрічається менінгококовий назофарингіт. Початок гострий. Хворі скаржаться на головний біль, закладеність носа, нежить. Температура тіла може залишатися нормальною, але здебільшого підвищується до 38°С і вище. Гарячка триває лише 1-3 дні. Ніяких специфічних проявів менінгококовий назофарингіт не викликає. Хворі, як правило, почуваються задовільно і швидко одужують.

Менінгококова інфекція генералізованої форми, характеризується загальною інтоксикацією і менінгіальним синдромом, спостерігається втрата свідомості, різка задишка, багряно-синюшне обличчя, блювання, розлади дихання і серцево-судинної діяльності, збудження або депресія

При невчасному зверненні до лікаря захворювання на генералізовану форму менінгококової інфекції може призвести до смерті хворого.    
Основою профілактики є своєчасне звернення за медичною допомогою хворих з явищами ГРВІ з метою раннього виявлення і встановлення діагнозу менінгококова інфекція та надання кваліфікованої медичної допомоги.

 Важливими заходами профілактики також є:

  • Необхідно  зменшити перебування людей  у погано провітрюваних приміщеннях з великим скупченням людей, особливо, де є хворі з явищами ГРВІ.
  • Вести здоровий спосіб життя, перебувати на свіжому повітрі та вживати у достатній кількості калорійну та вітамінізовану їжу. Користуватися індивідуальним посудом та засобами гігієни

Відповідно до календаря профілактичних щеплень, щеплення проти менінгококової інфекції відноситься до рекомендованих щеплень. Люди  за бажанням можуть щепитися від цієї інфекції за власні кошти. Але обов’язково перед придбанням вакцини проконсультуватися зі своїм лікарем і щепитися в амбулаторії.
Обстеження на менінгококову інфекцію можна пройти в мікробіологічній лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу за адресою м.Снятин, вул. Кобринських, 20( I- поверх).

 

Завідувач відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХМОЗ»                   

Сергій МАКАРЕНКО       

                                                                 

Завідувач мікробіологічної лабораторії

Наталія ДОБРА