ЯК БОРОТИСЯ З БІЛОКРИЛКОЮ

  • 599

 

Підвищений температурний режим та вологість повітря, формують сприятливі умови для розвитку білокрилки та її шкодочинності. Виявити білокрилку нескладно. Навіть при легкому дотику до рослини, в повітря здіймаються маленькі білі метелики, які відразу ж намагаються повернутися назад або розлітаються в різні боки в пошуках іншого укриття. Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження, виявлення та ліквідація первинних вогнищ шкідника.

Як виглядає білокрилка. Білокрилка — це дрібна (менше як 2 мм) сисна комаха, яка за великої чисельності збирається в цілі рої, що кружляють над рослиною. Імаго — це ніжний мініатюрний метелик білого забарвлення. Попри це, за шкідливістю на овочевих культурах цей фітофаг посідає одне з перших місць, шкідник, який може завдати серйозної шкоди врожаю. Дрібні білі комахи швидко розмножуються, ведуть потайний спосіб життя. Личинки швидко ростуть і стають дорослими особинами вже через 2-3 тижні.   На перших порах життя вони активно переміщуються по листу в пошуках їжі, далі стають нерухомими до стадії імаго. Відмінна риса шкідника - білі крила, які роблять білокрилку помітною на тлі зеленого листя. Однак розглядати її не так просто: комаха ретельно ховається на нижньому боці листових пластин, а при найменшій небезпеці перелітає в інше затишне місце. Білокрилки живуть колоніями, разом проживають і дорослі особини, і личинки, які живляться соком рослин. Одна доросла комаха за сезон здатна відкласти більше 300 яєць. Личинки і дорослі білокрилки живляться соком рослин, проколюючи клітинну оболонку. Уражені білокрилкою листя в'януть, скручуються, жовтіють і опадають. Рослини перестають рости і гинуть. За масового розмноження білокрилки слід проводити біологічні або хімічні заходи, а саме обробки препаратами, що внесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»   Актеллік 500ЕС,КЕ - популярний інсектицид з додатковою акарицидною дією ефективно бореться з білокрилкою, Актарофіт - біологічний препарат можна використовувати за 2 доби до збору врожаю. Актуал,КЕ - контактно-кишковий інсектицид проти комах використовується в особистих та фермерських господарствах.Альфа-Супер, КЕ- високоефективний препарат проти шкідників, згубно діє не тільки на дорослих комах, але і на яйцекладки  шкідників. Вертимек - потужний інсектоакарицид для захисту рослин від білокрилки та інших листогризучих і сисних комах. Актара 25WG, ВГ - надійний системний інсектицид з високою швидкістю дії і довгим захисним ефектом може застосовуватися як для обприскування, так і для поливу рослин та інші препарати.Ефективними є обприскування  баковими  сумішами інсектицидів з обов’язковим додаванням прилипача.  Кількість обробок залежить від чисельності шкідника та ефективності препарату. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів. Для одержання бажаної ефективності препарату потрібно забезпечити максимальне попадання робочого розчину на нижню сторону листка. Кращий час для обприскування - ранкові та вечірні години, щоб робочий розчин максимально довгий час залишався на листках. На невеликих площах на овочевих культурах можливим є застосування жовтих клейових пасток.                                                                   

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Управління фітосанітарної безпеки.

Фото без опису