Профілактика отруєнь грибами

  • 124

 

З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини.

В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. 
Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року. За минулий рік в Україні зареєстровано 289 осіб,які постраждали внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них 11 людей померли.

В Снятинській ТГ випадків отруєння дикорослими грибами станом на сьогодні не зареєстровано.

Пам´ятайте що гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору.                                       

Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 
Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі. 
Дослідженнями встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.

У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

- Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів,а також уздовж автомобільних і залізниць;
- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;
- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
- Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
-Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
- Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
- Не викидайте недоїдених грибів.
Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

- При перших ознаках отруєння негайно зверніться до лікаря!

 

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

Фельдшер-санітарний

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський» ОЦКПХ МОЗ»

Антоніна МИЦАК