Якість та безпечність питної води

  • 146

 

Переважна більшість населення нашого регіону користується питною водою з криниць. Проте питна вода, не завжди може бути кришталево чистою. З різних причин у водойму проникає забруднення, відтак вода набуває неприємного запаху, змінюється її колір і смак. Недоброякісна питна вода може стати чинником поширення інфекційних захворювань: кишкових інфекцій, харчових токсикоінфекцій, вірусних гепатитів, лептоспірозу тощо.

Доступ до безпечної води є необхідним для забезпечення життєдіяльності та важливим для попередження виникнення інфекційних захворювань, що є ключовим профілактичним заходом, особливо тепер під час воєнного стану.

Під час воєнного стану керуючись Наказом МОЗ України від  24.02.2022 року  щоденно проводиться  контроль за якістю та безпечністю води, відібраної у визначених точках систем водопостачання  населених пунктів громад.

За результатами лабораторних досліджень  по мікробіологічних та санітарно – хімічних показниках, досліджувані проби  води  за останні 6 місяців відповідали ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».   

  Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • Для пиття використовувати тільки кип’ячену ( треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання, але навіть при зберіганні її у чистоті і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби), або фасовану бутильовану воду, пунктів розливу питної води ( в тому числі пересувних) при їх наявності.
  • Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях.
  • Не пити воду з випадкових джерел.
  • Воду з відкритих водойм використовувати тільки для технічних цілей.

 

Шановні жителі! Не забруднюйте навколишнє середовище, оберігайте свої джерела водопостачання! Будьте здорові!

 

 

Фельдшер санітарний

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Катерина Середюк