Снятинське управління ГУ ДПСС інформує про якість питної води та вплив її на здоров’я населення

  • 292

 

Як відомо стан організму людини залежить від повітря, способу життя, продуктів харчування, а також питної води. Забруднення питної води згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів та бактерій у воді приводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

Нині актуальною проблемою залишається водопостачання якісною питною водою жителів населених пунктів, адже підшкірні води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним вимогам для питної води.

значна кількість хворіб людини пов’язана із незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігєнічних вимог на об’єктах водопостачання. Вживання людиною недоброякісної питної води(2-2,5 л на добу) суттєво погіршує здоров`я і може призвезти до виникнення різних захворювань.

У відповідності до вимог ДСамПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» - питна водна призначена для споживання людиною повинна відповідати таким гігієнічним вимогам :

- бути безпечно в епідемічному та радіаційному відношенні

- мати сприятливі органолептичні властивості.

- нешкідливий хімічний склад.

За даними ВООЗ більше 80% відомих сьогодні хворіб пов’язані із незадовільною якістю питної води.

У Снятинській громаді є централізований водогін у місті Снятин. У Заболотівській ТГ – селищний централізований водогін у смт. Заболотів. Питна вода в яких проходить відповідну обробку, лабораторний контроль і поступає до населення. В інших населених пунктах на утриманні місцевих рад є громадські криниці, локальні водогони та криниці приватних володінь.

Громадські в населених пунктах створенні для споживання питної води в період надзвичайних ситуацій та для людей в яких відсутні криниці або вода в їх криницях не відповідає санітарним вимогам. Питна вода в громадських криницях двічі на рік повинна проходити дезінфекцію та лабораторний контроль якості.

У дитячих дошкільних навчальних закладах загально освітніх школах, в закладах громадського харчування (ресторани,кафе,їдальні) наявні локальні водогони, питна вода яких також повинна дезінфікуватися та проходити лабораторний контроль якості.

Власники та балансоутримувачі джерел централізованого. локального водопостачання та громадських криниць( органи місцевої влади, керівники дитячих навчальних закладів, ресторанного господарства тощо.) повинні здійснювати систематичний контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання відповідно до санітарних вимог.

За результатами лабораторних досліджень питної води за 6 місяців 2022 року по державному лабораторному контролю досліджувалась питна вода : 12 проб на бактеріологічне, 12 проб на фізико-хімічне дослідження з водогонів міста Снятин та смт. Заболотів, яку проводила Коломийська міжрайонна державна лабораторія ДПСС, по результатам лабораторного досліджень всі проби відповідають вимогам ДСТУ.

Виходячи із вище сказано слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження в акредитованій лабораторії. Адже,мікробне забруднення чи значна кількість хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичні властивості води і не викликають підозри, щодо її безпечності, але можуть негативно вплинути на здоров`я людини.

 

Фото без опису