Снятинське Управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує про профілактику і першу допомогу при отруєнні грибами
Літні місяці – це період збору врожаю грибів. Однак варто пам`ятати, яку небезпеку вони можуть нести. Серед основних причин отруєння є вживання отруйних грибів, неправильно приготування умовно їстівних грибів, вживання зіпсованих зіпсованих їстівних.
Найкраща профілактика отруєння грибами – відмовитися від споживання дикоростучих грибів , як від продукту взагалі і споживати штучно вирощені печериці, які продаються в магазинах.
Застерігаємо від придбання грибів на стихійних ринках. Безпечніше купувати гриби на агропродовольчих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відправились в ліс по гриби то обов’язково пам’ятайте наступне:
- ніколи не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте.
- остерігайтеся пластинчатих грибів.
- не збирайте старі перезрілі гриби.
- уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим як почати готувати страву.
- не вживайте сирих грибів.
- зібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хв.
- дотримуйтеся рецептури приготування.
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому чи скляному посуді, але не більше доби.
Не варто годувати грибами чи стравами із них дітей до 12 років.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів.
Симптоми отруєння – це нудота,блювота,різкі болі в животі,підвищення температури тіла,судоми,відтік крові від кінцівок(холодні руки і ноги), поява галюцинацій.
Перша допомога в разі отруєння грибами:
- терміново викликайте швидку допомогу.
- промийте шлунок простою водою.
- дотримуйтеся постільного режиму.
- пийте багато рідини(вода,підсолена вода,прохолодний чай)- це допоможу відновити водний баланс та вивести токсини з організму.
Ніколи не покладайтеся на народні методи визначення отруєності грибів – вони помилкові.
Пам`ятайте: самолікування небезпечне для здоров`я!
Снятинське Управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області