Снятинське Управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує про профілактику захворювання на ботулізм

  • 197

 

Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма може призвести до смерті хворого. Бактерії ботулізму містять одну із найсильніших у природі отруєнь. Зараження людини відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, неправильно консервованих продуктів, копчену рибу. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неозброєним оком неможливо. У зоні ризику в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування ,м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням . Бактерія вражає нервову систему. Перші симптоми можуть з’явитися, як через кілька годин так і через 10 днів.

Симптоми захворювання з’являються зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість слизових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабість, зникнення рефлексів, аж до дихальних розладів.

Основними симптомами ботулізму є :

- Нудота

- Блювота

- Характерний біль у животі

- Порушення зору

- Сухість у роті

- Розлад ковтання

- Сильний головний біль

- Запаморочення

- Загальна слабість

- Підвищення температури тіла

Профілактика ботулізму.

В питаннях профілактики ботулізму є дотримання чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба, тим менша ймовірність потрапити в продукт збудника ботулізму.

Заходами безпеки є:

- При консервуванні в домашніх умовах,особливо м’ясних і рибних продуктів, потрібно простерилізувати консерви при температурі 100 оС не менше 40 -60 хв. З подальшим герметичним закриттям

- Важливо добре стерилізувати банки і кришки перед закладкою в них продуктів

- Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки

- Необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях стихійної торгівлі

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше чим лікуватися.

Снятинське управління ГУ ДПСС в Івно-Франківській області

 

Фото без опису