Туберкульоз виліковний і його можна попередити!

  • 244

 

Туберкульоз являється однією з найактуальніших соціально-політичних та медичних проблем сучасного суспільства у світовому вимірі. Ситуація із захворюваністю на туберкульоз та підхід до цієї проблеми з боку влади будь-якої держави завжди були індикатором її соціального благополуччя.
Ще до війни Україна мала один із найвищих показників захворюваності на туберкульоз та ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2020 році в Україні хворіли на туберкульоз близько 32 тисячі осіб. Україна входить до 30 країн світу, у яких особливо поширений 
мультирезистентний туберкульоз, від якого не допомагають наявні ліки.

Захворюваність на активний туберкульоз органів дихання серед жителів Снятинської територіальної громади за 6 місяців 2022 знизилась на 3 випадки – зареєстровано 4 випадки проти 7 за аналогічний період минулого року. Серед дітей випадків активного туберкульозу не зареєстровано за 6 місяців 2021 та 2022 років.

Декілька фактів про туберкульоз:

В однієї з десяти осіб, інфікованих збудником TБ, протягом життя розвивається активна форма TБ. Для осіб з ВІЛ цей ризик значно вищий.

ТБ і ВІЛ – «смертельний тандем», в якому одне захворювання прискорює перебіг іншого. Саме туберкульоз є основним вбивцею людей, заражених ВІЛ. Понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіють на туберкульоз і близько 40% із них помирає від цієї недуги.

Кожен нелікований хворий на активну форму туберкульозу здатен заразити 10-15 людей протягом року.

ТБ – третя основна причина смертності у всьому світі серед жінок віком 15 – 44 роки. В інфікованих жінок репродуктивного віку більше шансів розвитку даного захворювання ніж у чоловіків цього ж віку.

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для всіх!

Збудником туберкульозу є бактерія (Mycobacterium tuberculosis), яка найчастіше вражає легені. Збудник туберкульозу має здатність уражати всі органи – кістки, суглоби, гортань, очі, шкіру, нирки, кишечник тощо. Туберкульоз поширюється від людини до людини через повітря: при кашлі, чханні або відхаркуванні люди з легеневим туберкульозом виділяють в повітря бактерії. Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій.

Після інфікування є три напрямки розвитку:
– ваша імунна система вбиває бактерії, і у вас немає ніяких подальших симптомів. Це стається найчастіше;
– ваша імунна система не може вбити бактерії, але може побудувати захисний бар’єр навколо інфекції. Це означає, що у вас не буде ніяких симптомів, але збудник у вашому організмі може перебувати роками. Так званий латентний ТБ;
– ваша імунна система не може вбити чи втримати інфекцію і вона повільно розповсюджуються руйнуючи ваш організм. Так званий активний ТБ.

Існує низка факторів, які сприяють захворюванню на туберкульоз: алкоголізм, наркоманія, куріння, харчування з недостатньою кількістю білків, вітамінів, важкі фізичні та психічні навантаження, хронічний стрес, цукровий діабет, виразкова хвороба 12-палої кишки, ВІЛ-інфекція.

Коли у людини розвивається активний туберкульоз (хвороба), симптоми (кашель, субфебрильна температура, нічний піт, втрата ваги та ін.) можуть бути помірними протягом багатьох місяців. Це може призводити до відтермінування звернення за медичною допомогою і до передачі бактерій іншим людям. Без належного лікування в середньому 45% хворих на туберкульоз помруть.

При наявності одного або кількох із вищезазначених симптомів необхідно якомога швидше звернутись до лікаря, не займатися самолікуванням!!!

Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу у дітей є вакцинація вакциною БЦЖ, яка здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя.

Важливо! Велике значення для раннього виявлення хворих на туберкульоз має проведення профілактичних флюорографічних оглядів, особливо серед працівників декретованих професій, підприємств приватної форми власності, непрацюючого і сільського населення, так само мігрантів і осіб без певного місця проживання. Своєчасне виявлення туберкульозу має, також,  велике епідеміологічне значення, тому що після встановлення діагнозу хворому негайно призначають лікування і поширення інфекції зводиться до мінімуму через 6-8 тижнів після початку лікування, хворі швидко стають незаразними і в кінцевому результаті виліковуються.

 

Лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»    Олександра Томашовська

Інші статті

Всі статті