Шкода грибка для організму людини

  • 196

     Цвіль (у народі грибок) – різноманітні гриби, які часто живуть і розмножуються протягом багатьох років в близькому суспільстві з людьми.

     Спори цвілі постійно є в повітрі. Ми можемо приносити їх у будинок із взуттям,  домашні тварини можуть переносити , з квітковим грунтом і багатьма іншими речами. У спокійному стані вони не є шкідливими. При сприятливих умовах, ці спори  «прокидаються» і починають швидко розмножуватися. Вони приживаються на найзручніших для них поверхнях. Найчастіше ріст відбувається на підвіконниках, стінах, стелях у ванних кімнатах, кухнях через підвищену вологість та відсутність належної вентиляції..

       Цвіль також  уражає продукти харчування . Ураженого цвіллю продукту потрібно позбуватися цілком.  У суспільстві встановлена помилкова думка, що уражений продукт викидати не слід. Грибкові спори поширені по всій частині виробу і є в ньому навіть якщо ви їх не бачите.

      Але шкода грибка для нашого організму істотна.  Небезпека цвілі полягає  в тому, що вона алергічна і токсична. Через деякий час проживання в приміщенні з цвіллю людина набуває проблеми з дихальною системою, нирками, печінкою, проявляються різні алергічні реакції. Особливо небезпечна цвіль для дітей, вони часто хворіють на бронхіти, тонзиліти, хронічні обструктивні захворювання легень, грип.

     Боротьба з цвіллю – завдання не просте. Повністю нейтралізувати цвілеві гриби неможливо, однак у наших силах стримувати ріст і розвиток цвілі, убезпечити себе та близьких від шкоди, яку вона може нанести нашому здоров’ю. 

     Щоби знизити розвиток цвілі, необхідно дотримуватись наступних правил:

  • намагайтеся тримати всі кімнати, а особливо кухню і ванну  в сухості;
  • провітрюйте приміщення, якомога частіше;
  • видаляючи цвіль використовуйте антисептичні засоби;
  • боріться з пилом;
  •  виконуйте вологе прибирання не рідше одного разу на тиждень, закінчувати, яке завжди сухим витиранням;
  • не заливайте кімнатні квіти;
  • добре просушуйте одяг перш ніж вішати його у шафі.

Дослідження на плісняві грибки, можна зробити в мікробіологічній лабораторії Снятинського відділу, за адресою м.Снятин,  вул.Кобринських, 20.( м.т. 0686652210 )

 

Завідувач мікробіологічної лабораторії                               Наталія ДОБРА

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХМОЗ»