Кліщовий вірусний енцефаліт: що це і як проявляється

  • 508

За даними ВООЗ, щороку на інфекції, які передаються кліщами, хворіє від 5 до 12 тисяч європейців. В Україні поширені хвороба Лайма та кліщовий вірусний енцефаліт, які трапляються у теплий період року і співпадають із активністю іксодових кліщів. Хоча кліщовий вірусний енцефаліт не реєструвався на територіях Городенківської, Заболотівської, Снятинської та Чернелицької громад в сусідніх (Львівській та Волинській) областях є ензоотичні території, на яких дане захворювання реєструється.

Кліщовий вірусний енцефаліт – досить серйозне захворювання, яке уражає периферичну і центральну нервові системи. Його назва пояснюється переносником інфекції – кліщем. Недуга характеризується швидким перебігом і тяжкими ускладненнями, які можуть призвести до повного паралічу і навіть летального результату. А тому так важливо вчасно дізнатися певний мінімум інформації про кліщовий вірусний енцефаліт, симптоми, профілактику захворювання.

Весняно-літній період – час активізації іксодових кліщів, які є переносниками небезпечного вірусу кліщового енцефаліту.

Зараження людини відбувається під час укусу кліща, при випадковому роздавлюванні кліща, розчісуванні місця укусу та втиранні в шкіру збудника інфекції зі слиною чи тканинами кліща, а також при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів. Нещодавні дослідження показали, що через укус кліща вірус потрапляє в молоко, де його резистентність підвищується.

Від хворої людини до здорової  кліщовий вірусний енцефаліт не передається. Сприятливі до зараження всі люди незалежно від віку і статті.

          Інкубаційний період КВЕ становить у середньому сім днів, проте, описаний інкубаційний період до 28 днів. Інкубаційний період після інфекції харчового походження зазвичай коротший, близько чотирьох днів. Варто зауважити, що це захворювання підступне, оскільки маскується під симптомами звичайної ГРВІ.

Приблизно дві третини випадків інфікування людини вірусом КВЕ протікають безсимптомно. У клінічних випадках КВЕ частіше має двофазний перебіг. Перша віремічна фаза триває приблизно 5 (від 2 до 10) днів і пов'язана з неспецифічними симптомами (лихоманка, стомлюваність, біль голови, міалгія, нудота). За цією фазою слідує безсимптомний період тривалістю сім (від 1 до 33) днів, що передує другій фазі, коли уражається центральна нервова система (менінгіт, менінгоенцефаліт, мієліт, параліч, радикуліт). Друга фаза спостерігається у 20-30% пацієнтів, рівень смертності становить 0,5-2%, а тяжкі неврологічні наслідки спостерігаються у 10% пацієнтів.

Тяжкість перебігу залежить від віку хворого – у дітей друга фаза захворювання зазвичай обмежується менінгітом, у той час як дорослі старше 40 років схильні до підвищеного розвитку енцефаліту, у віці старше 60 років реєструються тривалі наслідки захворювання та більш висока смертність. Ускладнення кліщового енцефаліту відмічаються у 30-80% перехворілих клінічно вираженою формою та представлені в’ялими паралічами переважно верхніх кінцівок.

Найбільш дієвим способом попередження КВЕ є щеплення. Люди, які отримали щеплення від вірусу, заражаються вкрай рідко. В обов’язковому порядку вакцинацію проходять громадяни, що працюють в зонах підвищеної концентрації паразитів – лісники, мисливці тощо. Вакцинація від КВЕ не входить до переліку обов’язкової імунізації в Україні, а втім, можна щепитися у комерційних установах або обговорити із сімейним лікарем можливість вакцинації у сімейній амбулаторії.

До неспецифічних методів профілактики інфекції належать методи попередження укусу кліща:

  • слід уникати ділянок з кущами де живуть кліщі. Під час туристичних походів і прогулянок краще триматися середини стежки, щоб не торкатися рослин. Звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
  • засоби від комах допоможуть відлякувати кліщів. Ними можна обробити не лише відкриті ділянки шкіри, а й одяг і спорядження. Це мінімізує ймовірність укусу;
  • варто обирати захисний одяг світлого кольору, на якому одразу буде видно кліщів;
  • йдучи до лісу, краще заправляти сорочку в штани, а штани — в шкарпетки, щоб кліщ не мав змоги залізти під одяг;
  • проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям. Зараження малоймовірне, якщо кліщ був прикріплений до шкіри людини менше 24 годин. Якщо довше 72 годин ризик зараження підвищується в рази;
  • вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
  • якщо разом з вами на природі перебував ваш домашній улюбленець – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується якомога швидше звернутися до лікаря-інфекціоніста. Що швидше ви отримаєте кваліфіковану медичну допомогу, то менш серйозними будуть наслідки поширення вірусу в організмі.

Згідно з Центром контролю і попередження інфекцій США, для видалення кліщів найкраще використовувати пінцет. Для цього комаху треба захопити якомога ближче до шкіри і постійно тягнути вгору. Не можна прокручувати пінцет, бо частини ротової порожнини кліща можуть відламатися і залишитися в шкірі. Після видалення кліща місце укусу слід промити водою з милом і обробити спиртовим розчином.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська