Снятинське управління Держпродспожив інформує – ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ СТАНОВИТЬ ЗАГРОЗУ ДЛЯ ЖИТТЯ!

  • 179

 

Не секрет, що на Прикарпатті щороку реєструються непоодинокі випадки випадки отруєнь людей дикорослими грибами. в поточному році , на теперішній час в зв`язку із воєнним станом, на територіях Снятинської та Заболотівської територіальних громад тимчасово проживає значна кількість переміщених осіб з населених пунктів південних та східних областей України , де лісові насадження займають незначну територію або взагалі відсутні, а населення мало обізнані щодо видів дикорослих грибів та обмеженнями, що до їх споживання. Традиційно, в розпал грибного сезону, як місцеве населення, так і переміщені особи масово будуть збирати гриби в Карпатських лісах.

Тому, за прогнозом спеціалістів Снятинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області кількість випадків отруєнь грибами в поточному році на територіях громад матиме тенденцію до збільшення , тим паче , що погодні умови сприяють їх проростанню.

Снятинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертається до жителів та гостей нашого краю , декілька разів подумати перед тим , як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.

Просимо кожного звернути увагу на те , що ніяка цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися із життям людини . Відмовтеся від споживання дикорослих грибів , як від продукту взагалі, а споживайте лише штучно вирощені шампіньйони, печериці або гливи купуючи їх в магазинах. В жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках в місті Снятин та смт.Заболотів , де вони проходять відповідний контроль в лабораторіях ветеринарної-санітарної експертизи .

ПАМЯТАЙТЕ! Гриби – це не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Навіть якщо ВИ впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

- дітям до 12 років,

- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування,

- людям похилого віку.

Якщо після вживання грибів ВИ помітили нездорові ознаки у своїх близьких ( нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) – негайно викликайте швидку допомогу.

 

Фото без опису