Поради спеціалістів Снятинського управління Держпродспоживслужби РИБА ДІТЯМ: КОЛИ, ЯКУ, СКІЛЬКИ?
З якого віку дитині можна давати рибу ?
- з 8 місяців, якщо немає ознак алергії або непереносимості.
КОРИСТЬ І ШКОДА
Риба - один з найкорисніших для росту і розвитку продуктів. До її складу входять:
-вітаміни А, В, В12, РР, D;
-кальцій, фтор, цинк, магній, фосфор, йод;
-багато білка, легкого для засвоєння майже на 99%;
-омега-3 кислоти.
Згідно із науковими дослідженнями, діти, які їдять її регулярно, більш розвинені. У них високий IQ і концентрація уваги, менше порушень обміну речовин, міцніші психіка і сон. Рибний білок дає відмінний матеріал для будівництва нових клітин м'язів, нервів і кісток, мозку і очей.
Але риба не є універсальним «ліками для розуму», і при неправильному прикормі завдає шкоди:
- жирні сорти навантажують підшлункову залозу;
- провокує алергію, особливо червоні сорти. Лікарі не сходяться на думці, з якого віку дітям можна червону рибу (2 роки або 3), і радять придивитися до здоров'я малюка;
- індивідуальна непереносимість рибного білка - нерідке явище;
- може містити ртуть і важкі метали.
З ЯКОГО ВІКУ І ЯКУ РИБУ ГОТУВАТИ РИБУ ?
-8 міс. - 1 рік: пюре з білої морської риби (минтай, судак, хек, ставрида і пікша), перемішаної з овочами або картоплею;
-1-2 роки: варені дрібні шматочки без кісток. Підійдуть білі нежирні морські види - минтай, пікша, хек, судак;
-ближче до двох років познайомте малюка з червоними сортами. У питанні, з якого віку можна давати дитині горбушу, все залежить від імунної системи. Якщо почалися нежить або висип, перенесіть прикорм на пізніше;
-2-3 роки: річкову і середньої жирності. В меню включаються салака, морський окунь, сом, короп, лящ, зубатка;
-3 і старше: мала кількість солоної і жирних видів. Лікарі точно вказують, з якого віку можна форель дітям - тільки після трьох. До видів з вмістом жиру понад 8% відносяться скумбрія, сайра, горбуша, севрюга, кета, палтус, тріска і осетер;
ПІСЛЯ 6 РОКІВ- СМАЖЕНУ І КОПЧЕНУ.
Також педіатри погоджуються з тим, з якого віку можна сьомгу - після 3 років, так як вона відноситься до лососевих, а це жирний і алергенний сорт.
ВАЖЛИВО! Вибирайте рибу ретельно: зі свіжої або свіжозамороженої, без неприємного запаху, з прозорими очима і чистою яскравою лускою. Зігніть зябра і понюхайте - у хорошого продукта вони червоні, з запахом морської або річкової води.
ЯКУ РИБУ ДАВАТИ НЕ МОЖНА.
Маленьким дітям категорично не можна давати: консерви, особливо шпроти;
-ікру і морепродукти - це жирна їжа і сильний алерген;
-заморожену повторно продукцію;
-екзотичні види - часто викликають гостру реакцію організму;
-без термообробки - містить цисти паразитів, викликає отруєння;
-рибні та крабові палички, котлети з магазину - містять багато добавок;
-куплену у місцях не вселяючих довіри.
В ЯКИХ КІЛЬКОСТЯХ І ЯК ЧАСТО ДАВАТИ РИБУ ДИТИНІ
Дуже важливо не тільки те, з якого віку давати дітям рибу, а й її кількість в раціоні. Здорових дітей годують рибою 1-2 рази в тиждень, починаючи з 1 чайної ложки пюре і поступово доводячи до норми:
Педіатри радять сильно не переживати, якщо чадо не любить кулінарні шедеври батьків. Через довгу дію корисних речовин у риб'ячому м'ясі для здоров'я вистачить і двох разів на місяць.
В ЯКОМУ ВИГЛЯДІ ДОЗВОЛЕНО ДАВАТИ
Найлегше риба засвоюється в паровому, вареному, запеченому і тушкованому вигляді. Рибні супчики, суфле, тефтелі і котлети не вимагають багато часу і порадують всю сім'ю.
ВАЖЛИВО! При складанні дитячого меню важливий спосіб приготування. Враховуйте! Що навіть нешкідливий минтай, з якого віку (зазвичай це 8-9 місяців) б дитина його не їла, - у смаженому вигляді здатний викликати у дворічного малюка біль в шлунку.