Поради спеціалістів Снятинського управління Держпродспоживслужби РИБА ДІТЯМ: КОЛИ, ЯКУ, СКІЛЬКИ?

  • 54

 

З якого віку дитині можна давати рибу ?

- з 8 місяців, якщо немає ознак алергії або непереносимості.

КОРИСТЬ І ШКОДА

Риба - один з найкорисніших для росту і розвитку продуктів. До її складу входять:

-вітаміни А, В, В12, РР, D;

-кальцій, фтор, цинк, магній, фосфор, йод;

-багато білка, легкого для засвоєння майже на 99%;

-омега-3 кислоти.

Згідно із науковими дослідженнями, діти, які їдять її регулярно, більш розвинені. У них високий IQ і концентрація уваги, менше порушень обміну речовин, міцніші психіка і сон. Рибний білок дає відмінний матеріал для будівництва нових клітин м'язів, нервів і кісток, мозку і очей.

Але риба не є універсальним «ліками для розуму», і при неправильному прикормі завдає шкоди:

- жирні сорти навантажують підшлункову залозу;

- провокує алергію, особливо червоні сорти. Лікарі не сходяться на думці, з якого віку дітям можна червону рибу (2 роки або 3), і радять придивитися до здоров'я малюка;

- індивідуальна непереносимість рибного білка - нерідке явище;

- може містити ртуть і важкі метали.

З ЯКОГО ВІКУ І ЯКУ РИБУ ГОТУВАТИ РИБУ ?

-8 міс. - 1 рік: пюре з білої морської риби (минтай, судак, хек, ставрида і пікша), перемішаної з овочами або картоплею;

-1-2 роки: варені дрібні шматочки без кісток. Підійдуть білі нежирні морські види - минтай, пікша, хек, судак;

-ближче до двох років познайомте малюка з червоними сортами. У питанні, з якого віку можна давати дитині горбушу, все залежить від імунної системи. Якщо почалися нежить або висип, перенесіть прикорм на пізніше;

-2-3 роки: річкову і середньої жирності. В меню включаються салака, морський окунь, сом, короп, лящ, зубатка;

-3 і старше: мала кількість солоної і жирних видів. Лікарі точно вказують, з якого віку можна форель дітям - тільки після трьох. До видів з вмістом жиру понад 8% відносяться скумбрія, сайра, горбуша, севрюга, кета, палтус, тріска і осетер;

ПІСЛЯ 6 РОКІВ- СМАЖЕНУ І КОПЧЕНУ.

Також педіатри погоджуються з тим, з якого віку можна сьомгу - після 3 років, так як вона відноситься до лососевих, а це жирний і алергенний сорт.

ВАЖЛИВО! Вибирайте рибу ретельно: зі свіжої або свіжозамороженої, без неприємного запаху, з прозорими очима і чистою яскравою лускою. Зігніть зябра і понюхайте - у хорошого продукта вони червоні, з запахом морської або річкової води.

ЯКУ РИБУ ДАВАТИ НЕ МОЖНА.

Маленьким дітям категорично не можна давати: консерви, особливо шпроти;

-ікру і морепродукти - це жирна їжа і сильний алерген;

-заморожену повторно продукцію;

-екзотичні види - часто викликають гостру реакцію організму;

-без термообробки - містить цисти паразитів, викликає отруєння;

-рибні та крабові палички, котлети з магазину - містять багато добавок;

-куплену у місцях не вселяючих довіри.

В ЯКИХ КІЛЬКОСТЯХ І ЯК ЧАСТО ДАВАТИ РИБУ ДИТИНІ

Дуже важливо не тільки те, з якого віку давати дітям рибу, а й її кількість в раціоні. Здорових дітей годують рибою 1-2 рази в тиждень, починаючи з 1 чайної ложки пюре і поступово доводячи до норми:

Педіатри радять сильно не переживати, якщо чадо не любить кулінарні шедеври батьків. Через довгу дію корисних речовин у риб'ячому м'ясі для здоров'я вистачить і двох разів на місяць.

В ЯКОМУ ВИГЛЯДІ ДОЗВОЛЕНО ДАВАТИ

Найлегше риба засвоюється в паровому, вареному, запеченому і тушкованому вигляді. Рибні супчики, суфле, тефтелі і котлети не вимагають багато часу і порадують всю сім'ю.

ВАЖЛИВО! При складанні дитячого меню важливий спосіб приготування. Враховуйте! Що навіть нешкідливий минтай, з якого віку (зазвичай це 8-9 місяців) б дитина його не їла, - у смаженому вигляді здатний викликати у дворічного малюка біль в шлунку.