Гельмінтози: як уникнути небезпеки?

  • 157

 

За даними ВООЗ причиною щорічної смерті понад 16 млн. людей у світі є інфекційні та інвазійні хвороби, а третина населення Європи заражена одним із гельмінтозів. За даними ВООЗ, у світі тільки аскаридозом щорічно уражується 1,2 млрд осіб.

Наймасовішими гельмінтозами у світі є ентеробіоз і аскаридоз. Нині питома вага ентеробіозу серед інших гельмінтозів сягає 67,1%, а у великих промислових містах – понад 95%.

В Україні офіційно кожного року реєструється біля 2 млн випадків гельмінтозів, з них – 80% серед дітей. За останні 5 років на територіях обслуговування Снятинським відділом Коломийського РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» кількість лабораторно підтверджених гельмінтозів знаходилася в межах 542 – 1374 випадки на рік. Однак, важко сказати про остаточні цифри, оскільки симптоми ураження гельмінтами часто не є очевидними і маскуються під інші захворювання. На сьогодні в світі відомо 342 види глистів, які можуть викликати захворювання у людини, з них близько 30 видів виявлено в Україні.

Видатний гельмінтолог академік К.І. Скрябін писав: «Все живе на земній кулі потрапило до дуже чіпкої гельмінтологічної павутини, яка плелася мільйони років». Проблема боротьби з глистяними захворюваннями була актуальною у всі часи. Ці хвороби не тільки приносять значну шкоду здоров’ю людини, але й є небезпечними для життя.

Гельмінти або глисти – паразитичні черви, які викликають в організмі зараженої людини цілий ряд хворобливих явищ (нервові розлади, алергія, нудота, блювання, проноси, болі в животі, пригнічення імунітету тощо).

Зазвичай зараження гельмінтами відбувається через забруднений випорожненнями ґрунт. Наприклад, якщо не мити руки і не чистити нігті після роботи із землею, їсти брудні овочі, фрукти та ягоди. Також можна заразитися деякими гельмінтозами при вживанні в їжу сиру чи недостатньо термічно оброблену яловичину, свинину, рибу чи краби. Зараження цими паразитами можливо і при випадковому ковтанні води при купанні у стоячих водоймах. Діти нерідко заражаються паразитами від домашніх тварин (собак, кішок).

Ознаки паразитарного захворювання залежать не тільки від виду та кількості паразитів, а також від індивідуальної реакції організму на гельмінтів. Перші симптоми зараження паразитами: погіршення апетиту, блювання, нудота або слинотеча, біль у животі. Закрепи чергуються з проносами, розвивається швидка стомлюваність і слабкість, порушується сон. Наприклад, при зараженні гостриками, хворих (найчастіше дітей) турбує свербіж в області заднього проходу і промежини. Посилюється він вночі і в стані спокою. Іноді він настільки сильний, що дитина прокидається.

При закрепах, різких ріжучих болях в животі і його здутті, слід негайно звертатися до лікаря. Такі симптоми можуть свідчити про ускладнення гельмінтозів – кишкову непрохідність. При важких гельмінтозах  уражається і нервова система, зокрема це проявляється тривалими болями голови, запамороченнями, нападами судом, порушенням свідомості. При аскаридозі, токсокарозі через особливості життєвого циклу та міграції паразита в організмі може виникнути такий симптом як нападоподібний сильний кашель.

Основним методом боротьби з гельмінтами є специфічне лікування, прийом протигельмінтних препаратів, які знищують паразитів на різних стадіях їхнього розвитку в організмі людини.

Останнім часом посилився інтерес до ролі гельмінтів в етіології багатьох захворювань, оскільки накопичені різноманітні клінічні та експериментальні матеріали свідчать, що гельмінти викликають ураження не тільки тих органів, у яких вони безпосередньо паразитують. Може страждати весь організм, особливо органи ШКТ і центральної нервової системи.

Профілактика гельмінтозів – це суворе дотримання правил особистої гігієни. Продукти харчування, які ростуть в землі - овочі, зелень, фрукти, ягоди, гриби, все, що пов'язано з землею вимагає ретельного миття під проточною водою і опіку окропом. Після будь-якого контакту з землею, піском, слід не просто мити руки, а ретельно чистити нігті, краще мати коротко стрижені нігті, особливо дітям. Не варто їсти погано оброблені рибу і м'ясо (особливо свинину), не можна пити сиру воду, особливо з відкритих водойм. Необхідно регулярно обстежувати домашніх тварин на наявність гельмінтів, а також проводити їх дегельмінтизацію. При виїзді в тропічні країни уникайте вживання в їжу салатів, сирих екзотичних продуктів, купань в прісних водоймах, не ходіть босоніж. Позитивне значення тут має і стимуляція загального імунітету, яка знижує ймовірність зараження гельмінтами та перешкоджає міграції паразитів по організму та скорочує тривалість їхнього життя в організмі. Вкрай важливим є раннє виявлення хворих і своєчасне їх лікування.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»   Олександра Томашовська

 

Інші статті

Всі статті