СНЯТИНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ПОВІДОМЛЯЄ: ПРО ПОЧАТОК РЕФОРМИ СИСТЕМИ ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

  • 175

 

1 січня 2022 року почався основний етап реформи системи харчування в закладах освіти. У школах і дитсадках почали діяти нові норми (постанова Кабміну №305), які направлені на більш здорову та різноманітну їжу в шкільних їдальнях.

Що конкретно змінюється?

У раціоні дітей:

— збільшили кількість фруктів, овочів, молочних продуктів, м’яса та риби;

— додали спеції;

— обмежили кількість смажених страв, хліба, солі, цукру та жирів;

— заборонили сосиски і ковбасу, консерви, плавлений сир, солодкі булочки;

— запровадили сезонність меню.

Раніше меню складали для зимово-весняного й літньо-осіннього періодів року, а тепер враховується чотири сезони. Овочі та фрукти мають відповідати сезону — тоді вони найдешевші та найсмачніші.

Врахували потреби дітей з цукровим діабетом, харчовими алергією целіакією, не переносимістю лактози та вродженими порушеннями метаболізму.

Щоб полегшити перехід на нові норми харчування, запропонували готове меню зі 160 страв. У ньому є традиційні українські рецепти. Кількість солі та цукру будуть зменшуватися поступово.

МОЗ затвердило меню зі 160 страв.

На сайті реформи є збірник із технологічними картками, школи можуть ним користуватися без додаткових узгоджень. Проте «меню Клопотенка» не обов'язкове: кожен заклад освіти може розробити своє меню і затвердити його у Снятинському управлінні Держпродспоживслужби. Головне, щоб воно відповідало Постанові Кабміну №305.

Якщо в когось винекнуть пропозиції щодо нового меню, можна звернутися до адміністрації навчального закладу.

За організацію всіх процесів, пов'язаних з реформою, відповідають засновники й керівники навчальних закладів. З пропозиціями щодо змін варто звертатися до них.

Про порушення, якщо адміністрація школи не реагує, треба повідомляти Снятинське управління Держпродспоживслужби.

Паралельно з впровадженням нового меню реформа передбачає модернізацію харчоблоків у закладах освіти: ремонти і встановлення сучасного обладнання. У тім, поки що не всі школи мають можливість її встановити. Але кожна школа може скласти власне меню, виходячи з власних можливостей і технічного оснащення.

Постанова Кабміну передбачає — можливість замовляти в школу доставку готових страв.8

Коли реформа харчування має завершитись?

У постанові Кабміну немає чіткої дати. Тим, які почали тільки в січні 2022 року, звичайно, знадобиться час для адаптації до нових вимог.

 

Фото без опису