СНЯТИНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДПСС В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ: ПРО ЗДОРОВЕ ТА ЯКІСНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

  • 159

 

Із початком нового навчального року однією із актуальних тем стане здорове харчування школярів в закладах освіти. Так як харчування дітей є найважливішою запорукою здорового розвитку зростаючого організму дитини. Одна з головних вимог до харчування школярів – оптимальність та збалансованість. Тому при складанні меню слід необхідно врахувати потреби організму пов’язані з його розвитком, з підвищеним емоційним та фізичним навантаженням. Освоєння шкільної програми вимагає від дітей високої розумової активності, яка пов’язана з витратами енергії. Для відшкодування витраченої енергії школяр повинен отримувати повноцінне харчування.

До меню школяра обов’язково повинні бути включенні продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводні, а й вітаміни, мінерали і мікроелементи.

- Білки – це основний матеріал, який використовується для побудови тканин і органів дитини. Найціннішим для дитини є молочний і рибний білок, на другому місці за якістю є м`ясний білок. Щодня школяр повинен отримувати 75-90 грам білка, із з них 40-50 грам тваринного походження.

- Жири – це другий за значимістю компонент їжі. На їх частку припадає 20-30 % від загальних добових витрат енергій.

- Вуглеводні – обов’язково повинні входити до раціону школяра. Оскільки це енергія, а діти є набагато рухливішими за дорослих. Фрукти та овочі підвищують апетит і сприяють засвоєнню їжі, виводять токсини підвищують працездатність організму, нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту.

- Також в раціоні школяра обов’язково бути присутні продукти що містять необхідні для життєдіяльності вітаміни (А,С,Е, групи В) і мінеральні солі.

Потрібно навчити дітей відмовитися від вживання фаст-фуду, батончиків сумнівного походження і надмірного вживання кондитерських виробів. Перш за все тому , що до їх складу входять легкі вуглеводи, які не містять ніяких корисних речовин , а у своєму складі мають велику кількість консервантів, що викликають різні види алергії. У фаст-фуді є небезпечні консерванти, які викликають залежність від подібної їжі.

Сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, при чому на сніданок, обід та вечерю має бути гаряча страва. Меню має бути різноманітне, страви свіжоприготовлені. Прийоми їжі мають бути простими – вони не повинні містити більше 4 продуктів за один раз.

Необхідно привчити дитину до прийому першого сніданку дома. Каша на воді або молоці, хліб із сортів грубого помелу – відмінне рішення.

Рекомендується давати дитині в школу щось для перекусу. Для цього добре підійдуть фрукти або ягоди. Маленька пляшечка соку, бутерброд з сиром, горіхи, сухофрукти – все те, що дозволить легку втому.

Обід дитини повинен проходити в школі і містити першу і другу страву.

- Для полудня підійдуть фрукти, ягоди, йогурти.

- Ідеальний час для вечері дитини є 18:00- 19:00 год.

Вечеря має бути проста, обов’язково містити тваринний білок ( не жирний шматок курки, кролика , овочі) . Перед сном бажано, щоб дитина випила склянку молока. Варто також привчити дитину регулярно пити чисту воду.

Використання цих простих порад має велике значення для здоров`я вашої дитини.

 

Фото без опису