ПОРАДИ СПЕЦІАЛІСТІВ СНЯТИНСЬКОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ САДІВНИКАМ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДЕРЕВАМИ В ОСІННІЙ ПЕРІОД

  • 208

 

Восени дерева в саду, що багато енергії віддали врожаю, потребують допомоги та захисту. Дуже важливо в осінній період своєчасно провести обробку саду від шкідників та хвороб. У вересні огляньте сад, виявіть пошкодження на стовбурах дерев. Залізною щіткою приберіть мох та лишайники, що розселилися на корі. Якщо влітку ви використовували ловчі пояси на деревах, їх також слід прибрати. Після зачистки деревини обробіть їх садовим варом. Штамби дерев можна побілити, але тільки у дорослих дерев.

Звертаємо Вашу увагу ! Осіння обробка саду для багатьох садівників, у яких стійке упередження до садової хімії – єдиний підхід , проведення обприскування. Спеціалісти Снятинського управління Держпродспоживслужби рекомендують в осінній період в саду обов’язково проводити викорінююче обприскування, яке дуже необхідне для саду. Це зручно і абсолютно безпечно.

Знайте! Викорінююче обприскування – це не тільки профілактика хвороб, а й захист стовбурів та гілок, підживлення рослин елементами, які входять до складу спеціальних препаратів для осінньої обробки.

Памятайте! Осіннє обприскування позбавить сад від парші, чорної плямистості, іржі, кучерявості листя, моноліоза.

Нагадуємо! Що хворі рослини, без обприскування, при весняному пробудженні – ростуть набагато повільніше, їх ріст та розвиток – пригнічується. А оброблені восени дерева – прокинуться вчасно, будуть добре розвиватися.

Викорінююче осіннє обприскування потрібно проводити після втрати деревами листя, при мінімальних плюсових температурах. Обприскування проводити в тиху безвітряну погоду.

Шановні садівники! Не забувайте виконувати інструкцію до препарату, концентрацію розчину. Обов'язково використовуйте засоби індивідуального захисту. Відповідна погода для осіннього обприскування, суха з температурою від + 5°C – може бути в листопаді й навіть грудні, нехай це Вас не бентежить. Всі дерева старше 6 років обов'язково обробляйте восени.

Інфрмуємо! Що восени можна використовувати різні препарати для обробки дерев . Наприклад:

-Мідний купорос та бордовська рідина – це універсальні фунгіциди для осіннього обприскування. Мідний купорос створює на стовбурах та поверхні ґрунту – захисну плівку, яка захистить стовбури та гілки рослин від проникнення в кору комах, знищить тих, які вже влаштувалися на зимівлю. Ті ж препарати позбавлять сад від таких небезпечних хвороб, як моноліоз і коммомікоз – великої проблеми усіх кісточкових. Таке обприскування позбавить сад від більшості гнилій, борошнистої роси, парші та інших захворювань. При приготуванні розчину зверніть увагу, що для осінньої обробки саду беруть 3% розчин, більш концентрований, ніж для весняної (1%). Препарати додатково компенсують дефіцит міді в саду, яка необхідна для здоров'я саду.

-Залізний купорос – цей препарат використовувати для обприскування тільки пізньої осені після втрати деревами листя. Це класика викорінюючого обприскування. Він буде відміним захистом від хвороб яблунь, груш, абрикосів, слив, персиків та ін. При обприскуванні 5% розчином залізного купоросу, він не тільки захищає сад від хвороб і шкідників, але і збагачує мікроелементами. З його допомогою борються з паршею, цитоспорозом, мохами, лишайниками, моноліозом , але і широким спектром шкідників.

Восени використовуйте і добрива – сечовину або карбамід. Ці добрива з високим вмістом азоту – знайомі всім садівникам. Але при осінньому обприскуванні, концентрований розчин (7%) – позбавить сад від безлічі хвороб і шкідників.

При обприскуванні стовбури та скелетні гілки дерев і кущів – рясно змочіть розчином препарату, щоб він потрапляв в щілини кори, очищав їх від хвороб і шкідників. Так само густо обробіть землю під кронами, в пристовбурних кругах.

Бережіть ваші плодові дерева і декоративний сад, починаючи з саджанців. Проводьте осінні викорінюючі обприскування, й Ваш сад стане в рази здоровішим і врожайнішим!

 

Фото без опису